USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/15676
Title: Rolul explorărilor imagistice în evaluarea pacienţilor cu spondilită anchilozantă
Authors: Matcovschi, S.
Cuşnir, Ana
Issue Date: 2012
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină"
Citation: MATCOVSCHI, S., CUŞNIR, Ana. Rolul explorărilor imagistice în evaluarea pacienţilor cu spondilită anchilozantă. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2012, nr. 4(43), p. 153. ISSN 1729-8687.
Abstract: Scopul lucrării: diagnosticarea rapidă a spondilitei anchilozante, care ar permite evitarea invalidizării persoanelor, precum și menţinerea unei mobilităţi a coloanei vertebrale cât mai fiziologice și prevenirea anchilozării. Materiale și metode. Au fost utilizate date statistice arhivate, studiate în colaborare cu Clinica de reumatologie a SCR și Clinica de reumatologie și vicii dobândite a Institutului de Cardiologie din RM, folosindu-se caracteristica după vârstă și sex a pacienţilor cu maladii autoimune reumatice exploraţi. Au fost selectaţi 60 de bolnavi de spondilită anchilozantă idiopatică, dintre care 7 femei și 53 de bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 17 și 65 de ani. Pentru alcătuirea grupurilor de studiu au fost cercetate fișele de observaţie clinică, radiografiile, tomogramele liniare, imaginile scintigrafice, TC și IMR ale tuturor pacienţilor spitalizaţi. Rezultate. Conform datelor obţinute, spondiloatrita anchilozantă, sindromul Reiter și dermatomiozita afectează mai frecvent bărbaţii. Vârful acestor procese revine vârstei de 31-40 de ani, ceea ce coincide cu datele literaturii de specialitate. Raportul morbidităţii prin spondilită anchilozantă bărbaţi:femei este de 3:1, unde pacienţii de sex masculin au 88.3%, iar cei de sex feminin – 11.6%. Dintre toţi bolnavii, 1/3 fac spondiloartrita anchilozantă cu debutul afectării articulaţiilor periferice, restul au debutul afectării scheletului axial. Concluzii. Prezenţa sacroiliitei evidenţiate pe radiografiile convenţionale sau timpurii și prin explorări imagistice cu sensibilitate crescută, cum ar fi rezonanţa magnetică nucleară sau tomografia computerizată, stabilește devreme diagnosticul de spondilită anchilozantă. Explorările imagistice pot evalua severitatea afecţiunii, modificările leziunilor în relaţie cu gradul deteriorării iniţiale sub influenţa anumitor terapii și pot, de asemenea, evalua gradul afectării viscerale ce apare în evoluţia bolii și care influenţează prognosticul pentru acești pacienţi.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Congresul al III-lea al medicilor-imagiști din Republica Moldova cu participare internaţională "Actualităţi în imagistica medicală", 26–28 septembrie 2012, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm4_43_2012.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/15676
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 4 (43) / 2012

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rolul_explorarilor_imagistice_in_evaluarea_pacientilor_cu_spondilita_anchilozanta.pdf86.34 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback