USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/15687
Title: Valoarea tomografiei computerizate multislice în diagnosticul modern al afecţiunilor renale
Authors: Condrea, Silviu
Erşov, Sergiu
Balabchina, Ana
Issue Date: 2012
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină"
Citation: CONDREA, Silviu, ERŞOV, Sergiu, BALABCHINA, Anna. Valoarea tomografiei computerizate multislice în diagnosticul modern al afecţiunilor renale. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2012, nr. 4(43), pp. 159-160. ISSN 1729-8687.
Abstract: Introducere. Maladiile renale sunt frecvent întâlnite în practică medicală, fiind depistate la circă 10% din populaţia matură. În pofida aplicării diferitelor metode imagistice, diagnosticul exact al afecţiunilor renale uneori prezintă dificultăţi. Radiografia simplă și urografia intravenoasă pot depista procesele patologice din aparatul pielocaliceal, bazinet, ureter și vezica urinară. Dar pentru vizualizarea parenchimului și a vaselor renale nu sunt suficiente metodele clasice. Scopul lucrării efectuate este studierea posibilităţilor tomografiei computerizate multislice în radiodiagnosticul aparatului urinar. Material și metode. Studiul nostru a fost realizat în baza investigării a 106 pacienţi cu patologie renală. Investigaţiile au fost efectuate la tomografele firmei General Electric, Bright Speed Elite 16 slices și Optima CT660 128 slices. Metoda investigaţiei: examenul prin TC spiralată s-a realizat înainte și după administrarea produsului de contrast i.v., cu reconstrucţia tridinensională ulterioară a imaginilor. S-au folosit substanţe de contrast iodate nonionice, cu un debit de 3-4 ml/sec, în regim de tomoangiografie. S-au analizat fazele de contrastare a rinichilor și căilor urinare: CT nativ, faza arterială (16-40 sec), cortico-medulară (25-80 sec), nefrografică sau parenchimatoasă (85-100 sec), excretoare (3-5 min) și faza urografică sau tardivă (10 -15 min.). Rezultate. TC spiralată s-a dovedit a fi mai informativă în depistarea proceselor voluminoase, anomaliilor de dezvoltare, leziunilor locale parenchimatoase posttraumatice și postinflamatoare. TC multislice este metoda de elecţiune în diagnosticul tumorilor renale benigne și maligne. Se poate face cu sau fără substanţă de contrast și oferă informaţii precise despre localizarea, dimensiunile și densitatea tumorii, în comparaţie cu parenchimul renal sănătos, precum și despre gradul invaziei structurilor vecine, pentru a clarifica integritatea capsulei renale, pentru a evidenţia morfofuncţionalitatea rinichiului contralateral. TC spiralată permite obţinerea informaţiei importante despre zona parenchimatoasă a rinichilor. Numai cu ajutorul TC se poate determina hipoplazia parenchimului renal (nefroscleroza primară și cea secundară), calcifieri locale postinflamatorii sau posttraumatice. TC multislice are importanţă deosebită în cazul examinării aparatului vascular: anomaliile arterelor renale, displazii, vase aberante, stenoze, anevrisme etc. Durata mică de investigaţie reduce riscul de artefacte, în special la copii și la pacienţi în stare critică. Concluzii. TC ocupă un loc prioritar între metodele de radiodiagnostic în explorarea pacienţilor cu patologie renală. Angiotomografia computerizată este cea mai valoroasă și neinvazivă metodă de investigare a vaselor renale. Examinarea prin tomografie computerizată prezintă o specificitate foarte înaltă în cazul tumorilor renale.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Congresul al III-lea al medicilor-imagiști din Republica Moldova cu participare internaţională "Actualităţi în imagistica medicală", 26–28 septembrie 2012, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm4_43_2012.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/15687
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 4 (43) / 2012



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback