USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/15936
Title: Evoluţia indicilor inflamaţiei acute sub influenţa triplei terapii combinate cu metotrexat, leflunomid şi wobenzym la bolnavii cu artrită reumatoidă
Authors: Groppa, Liliana
Osama, Hellis
Vremiş, Laura
Corotaş, Valeriu
Russu, Eugeniu
Issue Date: 2011
Publisher: Asociația Obștească ”Economie, Management și Psihologie în Medicină” din Republica Moldova
Citation: GROPPA, Liliana, OSAMA, Hellis, VREMIŞ, Laura, et al. Evoluţia indicilor inflamaţiei acute sub influenţa triplei terapii combinate cu metotrexat, leflunomid şi wobenzym la bolnavii cu artrită reumatoidă. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2011, nr. 2(2), pp. 39-40. ISSN 1729-8687.
Abstract: Summary. The aim of the study was to appreciate evolution of inflammatory markers under administration of triple therapy with a combination of methotrexate (MT), leflunomide (LF) and Wobenzym (WFB) in patients with rheumatoid arthritis.
Scopul lucrării: a aprecia evoluţia markerilor inflamaţiei acute, sub acţiunea triplei terapii combinate cu metotrexat, leflunomid şi wobenzym la bolnavii cu artrită reumatoidă. Material şi metode. În studiu au fost incluşi 150 de pacienţi cu artrită reumatoidă. În rezultatul randomizării, 50 de pacienţi primeau terapia triplă combinată (metotrexat, leflunomidă şi wobenzym), 100 de bolnavi – monoterapie, dintre care 50 – metotrexat, alţii 50 – leflunomidă. Toate grupurile de pacienţi au fost comparabile după toţi indicii clinici şi demografici. Rezultate. O îmbunătăţire semnificativă conform criteriilor Asociaţiei Americane de Reumatologie (ACR>50) la sfârşitul studiului a fost observată la majoritatea pacienţilor care au primit metotrexat (MT), leflunomid (LF) şi wobenzym. Acest lucru este confirmat statistic şi clinic prin dinamica pozitivă semnificativă aproape a tuturor indicatorilor eficacităţii (durere, redoare, numărul articulaţiilor dureroase şi tumefiate, activitatea AR, valoarea VSH, indicele funcţional HAQ). În plus, utilizarea triplei terapii a scăzut doza medie zilnică de glucocorticosteroizi utilizaţi simultan (de la 5,0 până la 2,5 mg) şi la 76% pacienţi a anulat medicamentele antiinflamatorii nonsteroidiene. În comparaţie cu tripla terapie de bază, în monoterapia cu MT şi LF nu au fost stabilite diferenţe semnificative în frecvenţa unei îmbunătăţiri substanţiale (ACR>50), fiind mai rezervată în comparaţie cu tripla terapie. Acest efect clinic după 24 de luni de tratament a fost observat la aproximativ 40,7% pacienţi trataţi cu monoterapie cu MT şi LF (p=0,174). Cu toate acestea, a fost stabilită importanţa avantajului triplei terapii de fond, stabilizate de un efect clinic semnificativ (ACR>50). Acest efect a persistat timp de cel puţin 15 luni la 33,3% pacienţi trataţi cu tripla terapie, şi numai la 7,4% pacienţi trataţi cu monoterapie cu MT şi LF (p=0,039). Rezultatul dat se referă la pacienţii selectaţi pe principiul „intent-to-treat”, adică în timpul analizei principale de eficacitate. O diferenţă semnificativă (p=0,061) în favoarea triplei terapii a fost, de asemenea, obţinută în timpul analizei suplimentare a eficacităţii la pacienţii selectaţi după principiul „per protocol”. Concluzii. Administrarea triplei terapii de bază a fost însoţită statistic şi clinic de o evidentă dinamică pozitivă a tuturor simptomelor AR (durere, redoare matinală, numărul articulaţiilor dureroase şi tumefiate), la fel şi a activităţii bolii (scorul DAS 28), nivelului factorului reumatoid în ser şi stării funcţionale a bolnavilor (scorul HAQ). La mai mult de jumatate din bolnavi s-a reuşit de a micşora substanţial doza de glucocorticosteroizi şi/sau a preparatelor AINS, sau au fost anulate aceste preparate.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Conferinţa naţională în medicina internă din Republica Moldova cu participare internaţională, 19-20 mai 2011, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm2_2_2011.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/15936
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 2 (2) / 2011

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
EVOLUTIA_INDICILOR_INFLAMATIEI_ACUTE.pdf83.54 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback