USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/15992
Title: Eficienţa hepatoprotectorului heptral în tratamentul steatohepatitei nonalcoolice
Authors: Butorov, Ivan
David, Ludmila
Butorov, Serghei
Ghicavâi, Victor
Necula, Gheorghe
Issue Date: 2011
Publisher: Asociația Obștească ”Economie, Management și Psihologie în Medicină” din Republica Moldova
Citation: BUTOROV, Ivan, DAVID, Ludmila, BUTOROV, Serghei, et al. Eficienţa hepatoprotectorului heptral în tratamentul steatohepatitei nonalcoolice. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2011, nr. 2(2), p. 72. ISSN 1729-8687.
Abstract: Summary. The aim of the study was to assess the efficiency of the hepatoprotector Heptral in the treatment of non-alcoholic steatohepatitis. It was scientifically proven that Heptral diminishes the main clinical symptoms of the disease, the concentration of the inflammatory interleukins (L-4, IL-8, TNFα) and the cholestatic and cytolysis markers in the serum more efficiently than the standard therapy.
Scopul lucrării: aprecierea eficacităţii clinice a heptralului şi determinarea influenţei acestuia asupra parametrilor funcţionali hepatici şi a indicilor peroxidării lipidice la bolnavii cu steatohepatită nonalcoolică. Material şi metode. În studiu au fost incluşi 50 de pacienţi cu steatohepatită nonalcoolică (SHNA), cu vârsta medie de 52,8±2,3 ani, randomizaţi în 2 loturi: lotul de bază – 25 de bolnavi care au primit heptral timp de 8 săptămâni; lotul-martor – 25 de bolnavi supuşi tratamentului standard. Rezultate. Includerea heptralului în tratamentul complex timp de 8 săptămâni a determinat diminuarea sindromului dolor în lotul de bază de la 2,4±0,3 până 0,3±0,1 puncte (p < 0,001), în comparaţie cu lotul-martor – de la 2,3±0,4 până la 0,9±0,2 puncte, sau de 3 ori mai puţin în comparaţie cu lotul de bază. Activitatea enzimelor ALT şi AST s-a micşorat de 2,6 şi 2,1 ori, respectiv, la pacienţii care au administrat Heptral în comparaţie cu lotul-martor – de 1,6 şi 1,8 ori; am obţinut revenirea în limitele normai a bilirubinei totale serice, fapt care nu a fost atestată în lotul-martor. Tratamentul cu heptral a determinat diminuarea de 2 ori (în lotul-martor – de 1,2 ori) a concentraţiei dialdehidei malonice în ser, majorarea activităţii superoxiddismutazei şi a catalazei de 1,9 şi 1,8 ori, respectiv (în lotul-martor – de 1,1 şi 1,1 ori, respectiv). Sub influenţa acestui preparat s-au diminuat concentraţiile serice ale citochinelor IL-4, IL-8 şi TNFα de până la 3 ori, în comparaţie cu 1,5 ori la administrarea tratamentului standard; a revenit la normă raportul acizilor graşi superiori în serul sangvin, în timp ce în lotul-martor s-a păstrat un raport neechilibrat. Heptralul a normalizat trigliceridele serice, care s-au redus de 2 ori, ceea ce nu s-a obţinut în lotul-martor; a majorat HDL cu 21%, în comparaţie cu 2% la administrarea tratamentului standard.Concluzii. Includerea heptralului în tratamentul complex al bolnavilor de SHNA sporeşte evident eficienţa terapiei de fond, ce se manifestă prin dispariţia, în majoritatea cazurilor, a sindroamelor dureros, astenovegetativ şi dispeptic, prin reducerea semnificativă a markerilor inflamaţiei sistemice şi prin potenţarea întregului sistem antioxidant.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Conferinţa naţională în medicina internă din Republica Moldova cu participare internaţională, 19-20 mai 2011, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm2_2_2011.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/15992
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 2 (2) / 2011

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
EFICIENTA_HEPATOPROTECTORULUI_HEPTRAL.pdf65.95 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback