USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16046
Title: Modificările indicilor de remodelare cardiacă la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică de origine ischemică, după reabilitarea fizică la domiciliu
Authors: Vataman, Eleonora
Lâsâi, D.
Aprodu, Silvia
Grivenco, Aliona
Morcov, Larisa
Filimon, Silvia
Priscu, Oxana
Issue Date: 2011
Publisher: Asociația Obștească ”Economie, Management și Psihologie în Medicină” din Republica Moldova
Citation: VATAMAN, Eleonora, LÂSÂI, D., APRODU, Silvia, et al. Modificările indicilor de remodelare cardiacă la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică de origine ischemică, după reabilitarea fizică la domiciliu. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2011, nr. 2(2), pp. 93-94. ISSN 1729-8687.
Abstract: Summary. The aim of this work was to study the cardiac remodeling in patients with heart failure of ischemic origin, who carried out the physical rehabilitation program at home.
Scopul lucrării: studierea remodelării cardiace la pacienţii cu insuficienţă cardiacă de origine ischemică, care au efectuat programul de reabilitare fizică la domiciliu. Material şi metode. În studiu au fost incluşi 191 de pacienţi cu insuficienţă cardiacă clasa funcţională II-III NYHA de origine ischemică şi cu disfuncţie sistolică a ventriculului stâng (VS) (fracţia de ejecţie a VS<50%). Ulterior lotul de pacienţi a fost divizat în 2 grupuri: grupul 1 de control – 88 bolnavi (vârsta medie – 57,7±1,0 ani) şi grupul 2 – 103 pacienţi (vârsta medie – 58,6±0,9 ani), care au aderat la programul de reabilitare fizică la domiciliu. Examenul ecocardiografic în regim bidimensional a fost efectuat iniţial, la 3, 6 şi 12 luni de supraveghere. Pacienţii din ambele grupuri au primit acelaşi tratament: cu bisoprolol, lisinopril, spironolactonă, acid acetilsalicilic, furosemid. Rezultate. Peste 1 an de supraveghere am determinat că la pacienţii din grupul 2 valorile indicelui volumului telesistolic (VTS) al VS şi indicelui sfericităţii (ISf) în sistolă s-au micşorat concludent – cu 21,8% şi 6,9%, respectiv (figurile 1, 2), pe când la bolnavii din grupul 1 (de control) nu s-au constatat diferenţe concludente ale acestor parametri. Indicele volumului telediastolic (VTD) şi ISf în diastolă nu s-au modificat semnificativ în ambele grupuri. Pe parcursul perioadei de supraveghere s-a constatat majorarea fracţiei de ejecţie (FE) a VS la cei din grupul 2, iar la pacienţii din grupul 1 (de control) FE a VS s-a redus semnificativ peste 1 an de supraveghere (figura 3).Concluzii. Programul de reabilitare fizică la domiciliu asociat cu tratamentul de modulare neurohormonală a pacienţilor cu insuficienţă cardiacă de origine ischemică a contribuit la regresarea cardiomegaliei şi ameliorarea funcţiei de pompă cardiacă. Indicele volumului telesistolic şi indicele sfericităţii în sistolă s-au dovedit a fi cei mai sensibili parametri de remodelare cardiacă.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Conferinţa naţională în medicina internă din Republica Moldova cu participare internaţională, 19-20 mai 2011, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm2_2_2011.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16046
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 2 (2) / 2011

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MODIFICARILE_INDICILOR_DE_REMODELARE.pdf2.7 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback