USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16057
Title: Profilul microbiologic şi antibiorezistenţa în pneumoniile nosocomiale la nivelul instituţiei medicale republicane
Authors: Botnaru, V.
Toma, Cristina
Rusu, Doina
Munteanu, Oxana
Brocovschi, Victoria
Issue Date: 2011
Publisher: Asociația Obștească ”Economie, Management și Psihologie în Medicină” din Republica Moldova
Citation: BOTNARU, V., TOMA, Cristina, RUSU, Doina, et al. Profilul microbiologic şi antibiorezistenţa în pneumoniile nosocomiale la nivelul instituţiei medicale republicane. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2011, nr. 2(2), pp. 83-84. ISSN 1729-8687.
Abstract: Summary. Inappropriate antimicrobial therapy is a major risc factor for high mortality among the patients with nosocomial pneumonia. The initial empiric therapy recommendations require modification based on knowledge of the main pathogens and local patterns of antibiotic resistance which are specific for different clinical departments.
Introducere. Terapia inadecvată creşte mortalitatea şi durata spitalizării la pacienţii cu pneumonii nosocomiale (PN). Rezistenţa agenţilor patogeni la preparatele antibacteriene este una dintre cauzele răspunsului nefavorabil la tratament. Schemele de terapie propuse de ghidurile internaţionale în vigoare poartă mai mult un caracter de recomandare, deoarece profilul microbiologic şi antibiorezistenţa diferă în funcţie de regiune şi de profilul spitalului.Scopul lucrării: determinarea patternului microbiologic şi a antibiorezistenţei în pneumoniile nosocomale la nivelul instituţiei medicale republicane. Material şi metode. A fost studiat un lot de 20 de pacienţi cu PN (confirmată clinic, biologic şi radiologic) din 5478 de persoane internate în IMSP SCR (studiul a fost efectuat timp de 9 luni în 2010- 2011). Aproximativ 54,5% au fost pacienţi din secţiile cu profil chirurgical şi 45,5% – cu profil terapeutic. Vârsta medie a bolnavilor a fost de 56,5 ani (29-84 ani). Pentru analiza bacteriologică au fost colectate probele de spută (expectoraţii, aspiratul transtraheal, lavajul bronhoalveolar). Rezultate. În marea majoritate a cazurilor a fost depistată o asociere de agenţi patogeni. Germenii izolaţi au fost: Ps.aeruginosae (45%), Str.viridans (45%), A.levofii (20%), K.pneumonia (20%), E.faecalis (15%), Staph.aureus (10%), Str.pyogenes (10%). Antibiorezistenţa agenţilor patogeni a fost constatată la un număr semnificativ de bolnavi cu PN.Concluzii. Deşi incidenţa pneumoniilor nosocomiale este mică, ele rămân o problemă majoră datorită germenilor intraspitaliceşti cu rezistenţă largă la preparatele antibacteriene.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Conferinţa naţională în medicina internă din Republica Moldova cu participare internaţională, 19-20 mai 2011, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm2_2_2011.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16057
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 2 (2) / 2011

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PROFILUL_MICROBIOLOGIC_SI_ANTIBIOREZISTENTA.pdf84.24 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback