USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16368
Title: Uleiuri volatile. Tehnologia uleiului volatil din busuioc
Other Titles: Volatile oils. Technology of basil essential oil
Authors: Znagovan, Alexandru
Ben Yakov, Diana
Issue Date: 2014
Publisher: Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova
Citation: ZNAGOVAN, Alexandru, BEN YAKOV, Diana. Uleiuri volatile. Tehnologia uleiului volatil din busuioc. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2014, nr. 3-4, p. 41. ISSN 1812-5077.
Abstract: Obiectivul studiului: Din cele mai străvechi timpuri plantele aromatice atrag atenția ca sursă de substanțe biologic active și arome capabile să influențeze direct procesele fiziologice și să ofere un efect psiho-emoțional puternic. Fiind ascunse în glande minuscule substanțele puternic active volatile posedă multiple efecte benefice care prin aromaterapie pot readuce buna dispoziție și sănătatea. Reieșind din aceasta ne-am propus ca scop sistematizarea informației atât despre uleiurile volatile în general, cât și despre metodele de producere și control în particular, pe exemplul uleiului volatil de Busuioc, ca una dintre cele mai solicitate și mai ”vechi” plante aromatice, de rând cu menta, levănțica, salvie, coriandru, anason, trandafir ș.a. Busuiocul se referă la plantele activ tonizante cu ulei volatil, care îmbină efectul rapid cu schimbările sistemice ale fundalului emoțional. Materiale și metode: Sursele bibliografice și informative studiate în Republica Moldova și Izrael denotă utilizarea frecventă în activitățile umane a peste 1000 de plante aromatice și uleiuri volatile. Au fost studiate: istoricul utilizării plantelor aromatice și a uleiurilor volatile, arealul lor de răspândire și de cultivare, metodele de identificare, izolare și producere a uleiurilor volatile, controlul calității și utilizarea lor în schemele aromaterapice și curative. Rezultate: Conținutul de uleiuri volatile în plantele aromatice variază în limite mari, în funcție de la plantă și de zona de răspândire. Astfel, conținutul de ulei volatil în inflorescențele de salcîm constituie 0,04%, în florile de trandafir – 0,06-0,20%, în florile de levănțică – 1,0-2,0%, în fructele de fenicul – 4,0-6,0%, în fructele de Bergenia – 11,5%, în mugurii de copac de cuișoare – pînă la 22%. În calitate de materie primă pentru obținerea uleiului volatil servesc părțile aeriene ale Busuiocului la etapa de înflorire. Conținutul de ulei volatil în părțile aeriene ale Busuiocului constituie 0,1%. Concluzii: Studiul denotă ca eficiența și nativitatea fac ca plantele aromatice și uleiurile volatile, în special să aibă un spectru foarte larg de întrebuințare, spectru care este în continuă creștere. Cel mai înalt randament în producerea uleiurilor volatile, în general, și a uleiului din Busuioc in parte îl are metoda industrială de extracție prin antrenarea cu vapori de apă, bazată pe legea lui Dalton. Uleiul din Busuioc pe bună dreptate este supranumit ”ulei regesc” deoarece stabilizează circuitul sanguin, revigorează și tonifică organismul înlăturând stările de oboseală și vertij, durerile de cap ș.a.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Farmaceutică a Moldovei: Conferința științifică consacrată jubileului de 50 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a IP USMF „Nicolae Testemițanu” și 80 de ani de la nașterea Patriarhului farmaciei moldave Vasile Procopișin, 31 octombrie 2014, Chișinău, Republica Moldova
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16368
ISSN: 1812-5077
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 3-4, 2014

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
41_Revista_Farmaceutica_a_Moldovei_2014_nr._3_4RFM_2014_nr._3_4.pdf85.09 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback