USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16370
Title: Separarea şi dozarea acidului ascorbic prin HPLC: o analiză a literaturii ştiinţifice
Other Titles: Separation and assay of ascorbic acid by HPLC: a review of the scientific literature
Authors: Ancuceanu, Viorel-Robert
Aramă, Corina
Neagu, Alexandra Filareta
Dinu, Mihaela
Issue Date: 2014
Publisher: Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova
Citation: ANCUCEANU, Robert, ARAMĂ, Corina, NEAGU, Alexandra Filareta, DINU, Mihaela. Separarea şi dozarea acidului ascorbic prin HPLC: o analiză a literaturii ştiinţifice. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2014, nr. 3-4, p. 43. ISSN 1812-5077.
Abstract: Obiectivul studiului: Analiza publicaţiilor relevante în privinţa metodelor de separare şi dozare a acidului ascorbic prin HPLC (excluzând metodele LC/MS), pentru stabilirea principalelor caracteristici ale acestora, care să ghideze selecţia unei metode în funcţie de obiectivele urmărite şi resursele disponibile. Materiale şi metode: S-a realizat o interogare computerizată Medline utilizând cuvinte-cheie adecvate (“HPLC AND ascorbic”), iar rezultatele returnate au fost revizuite pentru selectarea celor relevante. S-au analizat în special date referitoare la tipul de coloană, fază mobilă, debit şi tipul de eluţie (izocratică sau în gradient); metoda de detecţie; limita de detecţie; timpul de rulare a analizei; prepararea probelor (în funcţie de matricea analitică); datele referitoare la validitatea metodei şi stabilitatea acidului ascorbic în cursul analizei. Rezultate şi discuţii: Interogarea Medline a returnat 1881 de articole, publicate între anii 1975 şi 2014, dintre care 122 au fost selectate ca relevante pentru analiză. Au fost dezvoltate metode pentru o largă varietate de probe biologice. S-au utilizat mai multe coloane cromatografice (faze staţionare), dar majoritatea metodelor publicate au aplicat coloane cu fază inversă. În principal se utilizează detecţia electrochimică (peste 40% din publicatiile analizate) sau UV (de cele mai multe ori în jurul valorii de 254 nm; peste 40% din articole), mai puţin cea fluorimetrică în urma derivatizării pre- sau postcoloană (sub 10% din articole). S-a propus o varietate considerabilă de faze mobile, de cele mai multe ori cu un pH acid (3-4) şi o componentă majoritară apoasă (≥ 70%). Limitele de detecţie publicate au fost de ordinul microgramelor şi picogramelor, iar durata separărilor a variat între 3-5 şi 60 minute. Acurateţea diverselor metode publicate a fost în toate cazurile de peste 90%. Numeroase publicaţii evidenţiază problemele de stabilitate a acidului ascorbic şi propun diverse soluţii pentru protecţia acestuia în cursul analizelor. Concluzii: Marea varietate de metode permite dozarea adecvată a acidului ascorbic dintr-o varietate de matrice, dar există încă limitări în comparabilitatea inter-laboratoare.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Farmaceutică a Moldovei: Conferința științifică consacrată jubileului de 50 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a IP USMF „Nicolae Testemițanu” și 80 de ani de la nașterea Patriarhului farmaciei moldave Vasile Procopișin, 31 octombrie 2014, Chișinău, Republica Moldova
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16370
ISSN: 1812-5077
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 3-4, 2014

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
43_Revista_Farmaceutica_a_Moldovei_2014_nr._3_4RFM_2014_nr._3_4.pdf88.93 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback