USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16377
Title: Studiul modificării activității aminopeptidazelor transmembranare sub acțiunea antibioticelor
Other Titles: The study of activity modification of transmembrane aminopeptidases under the antibiotics’ action
Authors: Borșciova, Inessa
Uncu, Livia
Lozovanu, Svetlana
Issue Date: 2014
Publisher: Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova
Citation: BORȘCIOVA, Inessa, UNCU, Livia, LOZOVANU, Svetlana. Studiul modificării activității aminopeptidazelor transmembranare sub acțiunea antibioticelor. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2014, nr. 3-4, p. 50. ISSN 1812-5077.
Abstract: Obiectivul studiului: Digestia membranară a fost descoperită de către academicianul A.M. Ugolev încă in anul 1958 și este caracterizată în special de prezența și localizarea fermenților absorbiți din cavitatea intestinală. Unul dintre fermenți, care participă in digestia membranară este aminopeptidaza M. Această enzima prezintă o clasă vastă de peptidhidrolaze. Sunt cunoscute mai multe tipuri de peptide și tripeptide, ce asigură o specificitate largă și o afinitate sporită față de substrat a peptidhidrolazelor. Ca exemplu poate servi enzima Glicin- Lleicindipeptidaza. Reieșind din cele expuse, scopul studiului a fost investigarea activității a 2 fermenți intestinali, care sunt implicați în etapele finale ale hidrolizei proteinelor – aminopeptidaza M și Glicin- L- leicindipeptidaza pe fundal de utilizare a două preparate antibacteriene: ampicilină și metronidazol. Material şi metode: Experimentele au fost efectuate pe șobolani timp de 3 si 5 zile. S-au folosit 30 de șobolani Wistar, substanțele ampicilina (SRL”Organic”, Rusia), metronidazol (SRL „Uzina chimico-farmaceutică din Irbitsk”, Rusia). Activitatea aminopeptidazei M a fost determinată după metoda Farr. Determinarea activității glicil- L- leicindipeptidazei a fost efectuată după creșterea conținutului de glicină. Incubarea tuturor probelor a fost petrecută la temperature 37 °С timp de 10 minute. Rezultate: Activitatea specifică a aminopeptidazei M și glicil- L–leicindipeptidazei în mucoasa intestinului subtire (μmol/min/g) a crescut, iar activitatea lor generală ( μmol/min) pe parcelă intestinului nu s-a schimbat. După administrarea antibioticelor timp de 5 zile activitatea specifică a aminopeptidazei M în mucoasa porțiunii proximale a intestinului subțire a crescut. Activitatea sumară a ambelor enzime în chimul intestinului subțire și al colonului ( μmoli/min la o porțiune de colon ) a fost ridicată atât după administrarea antibioticelor timp de trei zile, cât și după cinci zile de utilizare. Concluzii: Ampicilina și metronidazolul cauzează distorsiuni a structurii și a indicilor funcționali ale intestinului șobolanilor, care sunt mai pronunțate la a treia zi de administrare a acestora.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Farmaceutică a Moldovei: Conferința științifică consacrată jubileului de 50 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a IP USMF „Nicolae Testemițanu” și 80 de ani de la nașterea Patriarhului farmaciei moldave Vasile Procopișin, 31 octombrie 2014, Chișinău, Republica Moldova
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16377
ISSN: 1812-5077
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 3-4, 2014

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
50_Revista_Farmaceutica_a_Moldovei_2014_nr._3_4RFM_2014_nr._3_4.pdf72.28 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback