USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16378
Title: Noi N-(2-dialchilaminoetil)-benzanilide cu potenţială acţiune antipsihotică
Other Titles: New -(2-dial kylaminoethyl)-benzanilides with potential antipsychotic action
Authors: Nuţă, Diana Camelia
Negreş, Simona
Buzescu, Anca
Parii, Sergiu
Limban, Carmen
Chiriţă, Cornel
Issue Date: 2014
Publisher: Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova
Citation: NUŢĂ, Diana Camelia, NEGREŞ, Simona, BUZESCU, Anca et al. Noi N-(2-dialchilaminoetil)-benzanilide cu potenţială acţiune antipsihotică. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2014, nr. 3-4, p. 51. ISSN 1812-5077.
Abstract: Obiectivul studiului: Scopul acestui studiu a fost sinteza, caracterizarea fizico-chimică, determinarea toxicităţii şi cercetarea efectului antipsihotic al unor noi compuşi din clasa N-(2-dialchilaminoetil)benzanilidelor, ştiind că benzamidele reprezintă o clasă importantă de agenţi antipsihotici atipici cu mare afinitate pentru receptorii dopaminergici D2. Material şi metode: Compuşii au rezultat în urma unei sinteze în 3 etape, care constă într-o reacţie de alchilare a unor amine aromatice cu clorhidrat de N-(2-cloretil)-N,N-dialchilamină, folosind ca mediu de reacţie toluenul anhidru şi captator de hidracid, carbonatul de sodiu, urmată de reacția anilinelor intermediare cu diferite cloruri ale acizilor aromatici printr-o reacţie de condensare Scotten- Baumann, desfşurată în toluen anhidru, în prezenţa trietilaminei. Amidele rezultate se transformă în clorhidrați prin tratarea lor cu soluție eterică de HCI la rece. Compuşii finali, obţinuţi sub formă de clorhidraţi, au fost caracterizaţi prin proprietăţile lor fizice şi spectrale (IR, RMN). Pentru determinarea toxicităţii acute a fost folosită metoda “up and down” care permite o estimare a intervalului în care se găsește DL50, iar pentru cercetarea acțiunii antipsihotice a benzanilidelor nou-sintetizate, am utilizat testului actometriei şi testului platformei la animale cu sindrom hiperdopaminergic indus prin administrare de selegilină. Rezultate: Au fost sintetizate şi analizate patru noi N-(2- dialchilaminoetil)-benzanilide (clorhidraţi), care au fost caracterizate fzico-chimic şi spectral, punându-se în evidenţă identitatea şi puritatea acestor compuşi: N-(2-dietilaminoetil)-N-(3-clorofenil)-4-metilbenzamida (clorhidrat) (C1) N-(2-dimetilaminoetil)-N-(3-clorofenil)-2-clorobenzamida (clorhidrat) (C2) N-(2-dimetilaminoetil)-N-(3-trifluorometilfenil)- benzamida (clorhidrat) (C3) N-(2-dietilaminoetil)-N-(2,6-dimetilfenil)-3-fluoro- 5-trifluorometilbenzamida (clorhidrat) (C4) Valorile DL50 înregistrate au variat între 130,29 mg/kg şi 274 mg/kg. Dintre compușii investigați, se constată că C2, C3 şi C4 protejează animalele față de stimularea prin selegilină. La doza administrată, hiperactivitatea motorie indusă de selegilină este antagonizată semnificativ de către compusul C3. Efectul selegilinei asupra curiozității și capacității de explorare este antagonizat de către toți cei trei compuși. Concluzii: Compuşii sintetizaţi şi testaţi dovedesc că au un profil molecular favorabil apariţiei efectului antipsihotic, dovedindu-se benefică substituţia cu grupe CF3 la o distanţă de trei atomi de faţă de grupa amidică, asemănător antipsihoticelor clasice din clasa fenotiazinelor, trifluperazina şi triflupromazina. În plus se confirmă şi prin testele efectuate că grupa trifluorometil potenţează în general acţiunea farmacologică a substanţelor medicamentoase din clasa antipsihoticelor. Studiile au fost finanţate prin contractul 13/23.12.2013 din competiţia „N. Testemiţanu”.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Farmaceutică a Moldovei: Conferința științifică consacrată jubileului de 50 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a IP USMF „Nicolae Testemițanu” și 80 de ani de la nașterea Patriarhului farmaciei moldave Vasile Procopișin, 31 octombrie 2014, Chișinău, Republica Moldova
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16378
ISSN: 1812-5077
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 3-4, 2014

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
51_Revista_Farmaceutica_a_Moldovei_2014_nr._3_4RFM_2014_nr._3_4.pdf74 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback