USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16379
Title: Medicamente combinate utilizate în tratamentul hipoacuziei neurosenzoriale
Other Titles: Combined drugs used to treat sensorineural hearing loss
Authors: Uncu, Livia
Gadîrcă, Alina
Parii, Sergiu
Vislouh, Oxana
Suvorchina, Olga
Issue Date: 2014
Publisher: Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova
Citation: UNCU, Livia, GADÎRCĂ, Alina, PARII, Sergiu, VISLOUH, Oxana, SUVORCHINA, Olga. Medicamente combinate utilizate în tratamentul hipoacuziei neurosenzoriale. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2014, nr. 3-4, p. 52. ISSN 1812-5077.
Abstract: Introducere: În prezent, peste 200 de milioane de oameni de pe globul pământesc suferă de deficienţe de auz, iar în Republica Moldova peste 2000 de copii şi peste 10 000 de adulţi sunt diagnosticați cu surditate neurosenzorială. Dificultatea identificării mecanismului de apariţie a acestei afecţiuni a determinat imposibilitatea stabilirii, până în prezent, a unui tratament eficient, care să asigure cu certitudine o recuperare auditivă satisfăcătoare după administrare. Astfel se impune necesitatea realizării unor noi cercetări în vederea perfecționării strategiei terapeutice a sindromului de hipoacuzie neurosenzorială. Scopul studiului: Identificarea grupelor de preparate utilizate în prezent în tratamentul hipoacuziei neurosenzoriale și evaluarea arsenalului de medicamente combinate cu această destinație prezente pe piața farmaceutică. Material și metode: Analiza nomenclatoarelor de medicamente din 3 țări (Republica Moldova, România, Rusia) și analiza datelor din literatura de specialitate. Rezultate: În urma analizei datelor din literatura de specialitate am constatat că tratamentul hipoacuziei neurosenzoriale include preponderent cîteva grupe de preparate: vasodilatatoare, nootrope, antiinflamatoare, antioxidanți. Pe piața farmaceutică a Republicii Moldova grupul nootropelor ocupă doar 1,22% din totalul de medicamente, iar dintre acestea doar 0,4% sunt autohtone. Dintre substanțele cerebrovasculare utilizate în tratamentul hipoacuziei neurosenzoriale în Nomenclatorul RM se regăsesc doar 47 denumiri comerciale, ceea ce constituie 0,74% din total. Însă cota parte a preparatelor combinate este mult mai scăzută. Astfel, o singură asociere dintre 2 substanțe medicamentoase din aceste grupe este prezentă în 5 denumiri comerciale, dintre care doar 1 aparține unui producător autohton (Eurofarmaco). În Nomenclatorul României combinații medicamentoase dintre nootrope și vasodilatatoare cerebrale nu au fost depistate, iar în Nomenclatorul Rusiei am întîlnit doar 2 astfel de combinații sub 7 denumiri comerciale. Concluzii: Hipoacuzia neurosenzorială congenitală rămâne o maladie destul de frecventă, care necesită o conduita de tratament specifică, în special combinată, care ar conduce la sporirea hemodinamicii în regiunea urechii interne, ameliorarea metabolismului și stimularea analizatorului auditiv. Astfel de factori, ca incidența sporită a acestei afecțiuni, patogenia multifactorială precum și lipsa unui sortiment suficient de preparate utilizate în acest scop accentuează necesitatea unor noi studii în vederea elaborării unui preparat combinat pentru tratamentul hipoacuziei neurosenzoriale.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Farmaceutică a Moldovei: Conferința științifică consacrată jubileului de 50 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a IP USMF „Nicolae Testemițanu” și 80 de ani de la nașterea Patriarhului farmaciei moldave Vasile Procopișin, 31 octombrie 2014, Chișinău, Republica Moldova
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16379
ISSN: 1812-5077
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 3-4, 2014

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
52_Revista_Farmaceutica_a_Moldovei_2014_nr._3_4RFM_2014_nr._3_4.pdf72.58 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback