USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16380
Title: Analiza fotometrică a Fe în forme farmaceutice solide
Other Titles: Photometrical analysis of Fe in solid dosage forms
Authors: Oprea, Vasile
Cheptănaru, Constantin
Valica, Vladimir
Issue Date: 2014
Publisher: Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova
Citation: OPREA, Vasile, CHEPTĂNARU, Constantin, VALICA, Vladimir. Analiza fotometrică a Fe în forme farmaceutice solide. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2014, nr. 3-4, p. 53. ISSN 1812-5077.
Abstract: Deficienţa de fier duce la scăderea nivelului hemoglobinei şi astfel apare anemia feriprivă. În acest caz medicii recomandă utilizarea preparatelor medicamentoase şi fier sub formă de săruri feroase (gluconat, sulfat, fumarat feros etc.) în diferite forme farmaceutice. In acestă situaţie elaborarea metodelor de analiză a fierului cu scopul asigurării calităţii formelor farmaceutice rămâne actuală. Obiectivul studiului: Elaborarea unei metode de analiza fotometrică a Fe în forme farmaceutice solide cu ajutorul acidului sulfosalicilic prin metoda adaosului standard. Materiale și metode: În calitate de obiect de studiu au servit comprimatele de Feroplect cu conţinut de heptahidrat al sulfatului de fier ca substanţa activă, soluţie standard ( 0,05 mg/ml ) de fier ( II ). Aparataj utilizat: spectrofotometrul Agilent 5483, fotoelectrocolorimetrul КФК-2МП la lungimea de undă de 400 nm, folosind cuve cu grosimea stratului de absorbţie de 1 cm. Datele experimentale au fost analizate statistic. Rezultate: Fierul (II) nu formează complecşi cu acidul sulfosalicilic, deaceea în mediul acid se poate determina Fe (III) în prezenţa Fe (II). În mediu bazic însă Fe (II) uşor se oxidează pînă la Fe (III). Din această cauză în mediu bazic cu ajutorul acidului sulfosalicilic se determină fotometric atât Fe (II), cât şi conţinutul sumar a Fe (II) şi Fe (III) în soluţie. Comprimatele de Feroplect conţin în calitate de substanţe active heptahidratul sulfatului de fier (II) cu masa de 50 mg (echivalentul fierului (II) cu masa de 10 mg) şi acid ascorbic cu masa de 30 mg. În lucrarea dată a fost studiată posibilitatea determinării fotometrice a fierului în feroplect cu ajutorul acidului sulfosalicilic prin metoda adaosului standard. Spectrul de absorbţie a compusului complex a Fe (III) cu acidul sulfosalicilic în mediu bazic a fost înregistrat cu ajutorul spectrofotometrului, iar absorbanţele soluţiilor de analizat s-au măsurat cu ajutorul fotoelectrocolorimetrului de marca КФК-2МП la lungimea de undă de 400 nm, folosind cuve cu grosimea stratului de absorbţie de 1 cm. Experienţele preventive au demonstrat că atât soluţia de analizat a feroplectului, cât şi soluţia standard a Fe (II) cu acidul sulfosalicilic în medii bazic formează unul şi acelaşi compus complex, care are maximul de absorbţie a radiaţiei electromagnetice la lungimea de undă de 416 nm. Metoda spectrofotometrică a adaosului standard a făcut posibilă determinarea concentraţiei necunoscute sau masei substanţei de analizat în două variante: metoda de calcul şi metoda grafică. Rezultatele experienţelor au fost supuse analizei statistice. Concluzii: Cu ajutorul acidului sulfosalicilic prin metoda adaosului standard a fost elaborată metoda determinării fotometrice a fierului în comprimate de Feroplect.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Farmaceutică a Moldovei: Conferința științifică consacrată jubileului de 50 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a IP USMF „Nicolae Testemițanu” și 80 de ani de la nașterea Patriarhului farmaciei moldave Vasile Procopișin, 31 octombrie 2014, Chișinău, Republica Moldova
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16380
ISSN: 1812-5077
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 3-4, 2014

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
53_Revista_Farmaceutica_a_Moldovei_2014_nr._3_4RFM_2014_nr._3_4.pdf73.08 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback