USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16423
Title: Sprouting as a method of increasing the total phenolic content and antioxidant activity of selected seeds
Other Titles: Germinarea semințelor – metodă de majorare a totalului fenolic și a capacității antioxidante
Authors: Grigoriev, Valeria
Chiru, Tatiana
Keywords: sprouts;phenols;antioxidants;bioactive compounds
Issue Date: 2016
Publisher: Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova
Citation: GRIGORIEV, Valeria, CHIRU, Tatiana. Sprouting as a method of increasing the total phenolic content and antioxidant activity of selected seeds. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2016, nr. 1-4, pp. 95-97. ISSN 1812-5077.
Abstract: Rezumat. Scopul acestui studiu este de a investiga efectul germinării asupra totalului fenolic și acțiunii antioxidante a semințelor de grîu, floarea soarelui și porumb. Germinarea majorează totalul fenolic la fel ca și capacitatea antioxidantă, evaluată utilizînd metoda DPPH. Printre probele cercetare, semințele de grîu se deosebesc prin valorile cele mai scăzute ale totalului fenolic și capacității antioxidante. Germenii de porumb și floarea soarelui sunt cei mai bogați în conținutul de fenoli și manifesta cea mai înaltă capacitate antioxidantă. În această lucrare s-a dezvăluit că germenii sunt o sursă reușită de compuși bioactivi cu antioxidanți în rația noastră alimentară.
Abstract. The aim of this study was to investigate the effect of germination on the phenolic content and antioxidant activity in the seeds of wheat, sunflower and maize. Germination increased total phenolic content as well as antioxidant activity, evaluated using DPPH method. Among the samples, wheat seed was characterized by lowest levels of total phenols and antioxidant activity. Maize and sunflower sprouts were the most rich in phenols and exhibited the highest antioxidant activity. In this work it was found that the sprouts are a good source of bioactive compounds in our diet with health-promoting antioxidants.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Farmaceutică a Moldovei
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16423
ISSN: 1812-5077
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 1-4, 2016

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
SPROUTING_AS_A_METHOD_OF_INCREASING_THE_TOTAL_PHENOLIC.pdf204.13 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback