USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16502
Title: Studiu de actualizare a spectrului antimicrobian al azitromicinei
Other Titles: Update study of antimicrobial spectrum of azithromycin
Authors: Anton, Mihail
Diug, Eugen
Diug, Octavian
Issue Date: 2016
Publisher: Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova
Citation: ANTON, Mihail, DIUG, Eugen, DIUG, Octavian. Studiu de actualizare a spectrului antimicrobian al azitromicinei. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2016, nr. 1-4, p. 24. ISSN 1812-5077.
Abstract: Obiectivul studiului. Conform comunicatului Organizației Mondiale a Sănătății din 30 august 2016, rezistența microbiană la antibiotice (antibioticorezistența) reprezintă o preocupare de nivel global, deoarece noi mecanisme de rezistență sunt în curs de dezvoltare și se răspândesc la nivel mondial, amenințând capacitatea omenirii de a trata eficient maladiile infecțioase, având ca rezultat prelungirea bolii, invaliditate și deces. Astfel, antibioticorezistența pune în pericol realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului și celor de dezvoltare durabilă. Actualmente azitromicina este unul dintre cele mai utilizate preparate antibacteriene. Acest fapt este datorat spectrului larg de acțiune, toxicității joase și instalării lente a rezistenței microbiene. În prezentul studiu ne-am propus să actualizăm spectrul de acțiune al azitromicinei în scopul optimizării prescrierii acestui preparat în tratamentul infecțiilor respiratorii. Materiale și metode. În calitate de obiect de studiu au fost selectate tulpinile bacteriene care sunt cel mai des implicate în apariţia infecţiilor respiratorii în Republica Moldova pe parcursul anilor 2010 - 2015. În calitate de metodă de studiu a rezistenţei bacteriene a fost selectată metoda difuzimetrică (testul KirbyBauer), deoarece aceasta este tehnologic simplă și oferă rezultate demonstrative. Rezultate. Studiul a demonstrat că sensibilitatea faţă de azitromicină la Haemophilus influenza și Staphylococcus epidermidis este relativ înaltă (77 – 82%), însă e scăzută la alte microorganisme studiate, inclusiv patogenii majori (streptococii β-hemolitici grupurile A, C și G, Staphylococcus aureus și Streptococcus pneumoniae): 56 – 68%. Pe parcursul anilor 2010 – 2015, rata de sensibilitate față de azitromicină a scăzut în mediu cu 12 – 15%. Concluzii. Rezultatele obținute demonstrează eficiența înaltă a azitromicinei in vitro, ceea ce argumentează utilizarea acestui preparat în continuare în practica terapeutică. Totuși, creșterea ratei de microorganisme rezistente încurajează cercetările în domeniul sporirii penetrabilității și eficienței acestui antibiotic, cum ar fi încorporarea lui în sisteme nanotransportatoare.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Farmaceutică a Moldovei: Conferința științifică cu participare internațională „De la design-ul medicamentului la calitate și inofensivitate” în memoria profesorului Filip Babilev „80 ani de la naștere”, 11 Noiembrie 2016, Chișinău, Republica Moldova
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16502
ISSN: 1812-5077
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 1-4, 2016

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
STUDIU_DE_ACTUALIZARE_A_SPECTRULUI_ANTIMICROBIAN.pdf63.07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback