USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16508
Title: Cercetarea căilor de perfecționare a formelor farmaceutice cu conținut de substante antimicrobiene
Other Titles: The research of improving ways of pharmaceutical forms with antimicrobial substances
Authors: Purice, Natalia
Remiş, Vladimir
Issue Date: 2016
Publisher: Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova
Citation: PURICE, Natalia, REMIŞ, Vladimir. Cercetarea căilor de perfecționare a formelor farmaceutice cu conținut de substante antimicrobiene. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2016, nr. 1-4, p. 25. ISSN 1812-5077.
Abstract: Actualmente se fac referinţe insistente asupra necesităţii strigente de coordonare a activităţilor în asigurarea unui control eficient al tuberculozei rezistente, inclusiv, în stoparea răspândirii formelor de MDR/XDR-TB care reprezintă o povară pentru state, îndeosebi, pe fondalul crizei economice mondiale. O ameninţare majoră pentru eforturile globale de control al tuberculozei crează apariţia în ultimele decenii a tulpinilor de Mycobacterium tuberculosis rezistente la majoritatea medicamentelor existente în tratamentul acestei maladii (Sain D., HaidarlîI., Rîvneac L., și al, 2016). Totodată, în domeniul medical interesul pentru dezvoltarea nanotehnologiilor se datorește necesității de a se găsi noi modalități de diagnostic, de tratament și de control a tratamentelor bolilor grave ca: b. infecțioase, b. neurologice degenerative, b. incurabile etc. În calitate de remedii medicamentoase printre liganzii medicamentoși s-au descoperit întregi clase farmacologice, inclusiv preparate antituberculoase. Fenazida a fost propusă ca remediu nou tuberculostatic, dar care nu a fost implementat în R.Moldova (Remiș V.,Valica V., Ciobanu N., 1993). Efectul farmacologic al Fenazidei față de Isoniazidă este mai efectiv deoarece este mai puțin toxică și mai activă în tratamentul TB: în urma metabolizării nu formează compuși toxici. Posedă activitate farmacologică de lungă durată: și acțiune specifică bactericidă asupra microbacteriilor ce dezvoltă TB rezistentă la izoniazidă și streptomicină, cea ce rămîne de a fi confirmat în experiențe. Cercetarea se va axa pe principii moderne care vizează crearea produselor medicamentoase noi. În calitate de suport metodologic al studiului vor servi principiile generale și metodologia cercetării farmaceutice (drug developement). Postulatele recente ale abordării metodologice a procesului de elaborare a medicamentelor, exigenţele medico-biologice și principiile GMP constituie punctul de reper al lucrării sub aspect teoretico-știinţific. Ca metode de cercetare se preconizează utilizarea metodelor instrumentale de analiză (spectroscopie IR, UV-VIS, cromatografie HPLC), studii preclinice pe animale de laborator (cercetarea farmacocinetică a nanoparticulelor).
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Farmaceutică a Moldovei: Conferința științifică cu participare internațională „De la design-ul medicamentului la calitate și inofensivitate” în memoria profesorului Filip Babilev „80 ani de la naștere”, 11 Noiembrie 2016, Chișinău, Republica Moldova
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16508
ISSN: 1812-5077
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 1-4, 2016

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
CERCETAREA_CAILOR_DE_PERFECTIONARE_A_FORMELOR_FARMACEUTICE.pdf70.51 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback