USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/17385
Title: Contracepţia în premenopauză
Other Titles: Contraception in perimenopause
Authors: Vatamaniuc, Valentina
Diug, Valentina
Keywords: contraception;perimenopause
Issue Date: 2018
Publisher: Instituţia Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului
Citation: VATAMANIUC, Valentina, DIUG, Valentina. Contracepţia în premenopauză. In: Buletin de perinatologie. 2018, nr. 3(79) (supliment), p. 11. ISSN 1810-5289.
Abstract: Întroducere. În această prezentare, metodele contraceptive disponibile vor fi analizate în funcţie de beneficii și riscuri. Obiective. Alegerile şi recomandările contraceptive, sunt în dependenţă de unele caracteristici ale perimenopauzei ca fază de viaţă: a) Creşterea în funcţie de vârstă a riscurilor cardiovasculare şi a altor factori de risc. b) Modificări ale ciclului menstrual, incluzând apariţia menoragiei. c) Fluctuaţii hormonale contribuind la simptome psihovegetative (simptomele vasomotorii sunt presente de la 60% la 80% din femeile în postmenopausă, şi la 90% din femeile în perioada perimenopauzală). d) Creşterea incidenţei depresiei, tulburărilor de anxietate. Fiecare femee trebuie sa fie considerată absolut individuală, deoarece sunt prezente asocierea acestor afecţiuni. Material şi metode. Metode de contraceptie puse în discutie: criterii de eligibilitate medicală (OMS, domeniul sănătăţii sexuale si reproductive), orientări ale organizaţiilor ştiinţifice internaţionale. Rezultate: Metodele pot fi caracterizate prin eficacitatea lor, inclusiv modul lor de aplicare, riscurile lor pentru sănătate, efectele secundare şi potenţialul lor preventiv şi terapeutic. Ajutând o femeie în perioada perimenopauzală să găsească o metodă contraceptivă care i se potriveşte cel mai bine, se bazează pe priorităţile şi valorile ei personale, profilul de risc medical şi psihologic, plângerile ei care afectează calitatea vieţii şi experienţele ei anterioare. Preferinţele femeilor pot exclude unele metode (convingeri de sănătate, valori culturale, experienţe anterioare). Femeile sănătoase în perioada perimenopauzală (fără riscuri majore şi plângeri) pot folosi toate metodele disponibile cu un profil de risc avantajos (fără contraindicaţii medicale). Cea mai mare eficacitate datorită acţiunii independente de utilizator, combinată cu absenţa riscurilor cardiovasculare sunt DIU de cupru, LNG (progestinic) şi implante. Pentru a minimiza problemele de sângerare, DIU cu LNG s-au dovedit a fi cele mai bune metode. Pentru femeile cu tulburări climacterice, risc înalt de osteoporoză, probleme de sănătate mintală trebuie implimentată contracepţia cu Estriol. Concluzie: Consilierea contraceptivă în perimenopauză este o activitate importantă de menţinere şi de promovare a sănătăţii femeii.
metadata.dc.relation.ispartof: Buletin de perinatologie: Al VI-lea Congres Național de Obstetrică și Ginecologie cu participare internațională, 13-15 septembrie 2018, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://mama-copilul.md/images/buletin-perinatologic/BP_2018/3_2018_supliment.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/17385
ISSN: 1810-5289
Appears in Collections:Buletin de Perinatologie Nr. 3(79) 2018 supliment

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vatamaniuc_Diug_CONTRACEPTIA_IN_PREMENOPAUZA_p.11.pdf214.06 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback