USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/17430
Title: Pesaria cervicala în prevenirea naşterii premature la gravidele cu col uterin scurt
Authors: Calaraş, Maxim
Keywords: naştere prematură;beanţa colului uterin;pesar cervical
Issue Date: 2018
Publisher: Instituţia Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului
Citation: CALARAŞ, Maxim. Pesaria cervicala în prevenirea naşterii premature la gravidele cu col uterin scurt. In: Buletin de perinatologie. 2018, nr. 3(79) (supliment), p. 21. ISSN 1810-5289.
Abstract: Introducere. Naşterea prematură contribuie la peste 50% din totalitatea cazurilor de mortalitate perinatală la nivel mondial. Incompetenţa cervicală sau beanţa colului uterin reprezintă unul din multiplii factori de risc ai naşterii premature. Diverse strategii de prevenire a naşterii prenature la gravidele cu col uterin scurt sunt descrise în literatura de specialitate. Aplicarea pesarului cervical reprezintă o metodă simplă care nu necesită anestezie, este mai puţin invazivă şi poate înlocui cerclajul cervical la această categorie de paciente. Scopul studiului a fost evaluarea utilităţii pesarului cervical în prevenirea naşterii premature la gravidele cu col uterin scurt. Material şi metode. Studiul a inclus 12 gravide cu sarcină monofetală la termen de 18-24 săptămâni şi risc înalt de naştere prematură determinat de col uterin scurt <25 mm confi rmat prin examen ecografi c transvaginal (anii 2017-2018). Toate gravidele au fost informate despre alternativele existente de prevenire a naşterii premature, riscurile şi complicaţiile posibile ale fiecărei metode. Anterior aplicării pesarului cervical, toate pacientele incluse în studiu au semnat acordul informat. Rezultate. Vârsta medie a gravidelor incluse în studiu a constituit 28 ani. Nici o gravida nu au avut în antecedente întrerupere spontană tardivă a sarcinii, iar 2 gravide au prezentat în antecedente naştere prematură. Vârsta medie a sarcinii la care a fost aplicat pesarul cervical a constituit 20 săptămâni. Toate gravide au nascut la termen 38-41 spt., fara repoziţionarea pesarului pe parcursul sarcinii. Rata naşterilor premature a constituit 0%. Greutatea medie a nounăscuţilor la naştere a constituit 3000 gr. Nici un nou-nascut nu a dezvoltat ditresa respitarorie. Concluzie. Aplicarea pesarului cervical reprezintă o alternativă rezonabilă pentru prevenirea naşterii premature la gravidele cu col uterin scurt.
metadata.dc.relation.ispartof: Buletin de perinatologie: Al VI-lea Congres Național de Obstetrică și Ginecologie cu participare internațională, 13-15 septembrie 2018, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://mama-copilul.md/images/buletin-perinatologic/BP_2018/3_2018_supliment.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/17430
ISSN: 1810-5289
Appears in Collections:Buletin de Perinatologie Nr. 3(79) 2018 supliment

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Calaras_M_PESARIA_CERVICALA_IN_PREVENIREA_NASTERII_PREMATURE_LA_GRAVIDELE_p.21.pdf214.1 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback