USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/17593
Title: Reproducerea asistată în Republica Moldova: experienţe a 23 ani de activitate
Authors: Moșin, Veaceslav
Hotineanu, Alina
Răcilă, Victoria
Croitor, Maria
Sorici, Natalia
Ciorap, Zinaida
Strătilă, Radu
Rasohin, Elizaveta
Tabac, Elena
Caliga, Mariana
Keywords: reproducerea asistată;Republic of Moldova
Issue Date: 2018
Publisher: Instituţia Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului
Citation: MOŞIN, Veaceslav, HOTINEANU, Alina, RĂCILĂ, Victoria, et al. Reproducerea asistată în Republica Moldova: experienţe a 23 ani de activitate. In: Buletin de perinatologie. 2018, nr. 3(79) (supliment), pp. 43-44. ISSN 1810-5289.
Abstract: Introducere: Actualmente reproducerea asistată este principala metodă de tratament a infertilităţii, de care benefi ciază anual sute de mii de femei din întreaga lume. Se estimează că aproximativ 350.000 de copiii concepuţi prin metode de reproducere asistată se nasc anual în întreaga lume. În Republica Moldova primul laborator de embriologie în Republica Moldova a fost deschis în incinta Centrului Mamei şi copilului în anul 1995. Experienţa acumulată pe parcursul a peste 20 ani de activitate ne permite de a ne împărtăşi cu societatea medicală despre progresele obţinute de noi în domeniul reproducerii asistate. Obiectivele studiului au fost aprecierea eficacităţii metodelor reproducerii asistate în funcţie de cauzele de bază a infertilităţii şi metodele de stimulare hormonală cu evidenţierea factorilor ce afectează succesul procedurii şi determinarea posibilităţilor de îmbunătăţire a rezultatelor fertilizării in vitro (FIV) . Materiale şi metode. A fost efectuată o analiză retrospectivă a 5400 cazuri de proceduri FIV efectuate în cadrul Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală (actualmente Centrul mamei şi Copilului) şi Clinica ”Repromed”. Indicaţii pentru efectuarea procedurii FIV au fost: infertilitatea tubo-peritoneală, disfuncţia hormonală, endometrioza, infertilitatea imunologică, patospermia la soţ, infertilitatea de origine neclară. Procedura FIV a inclus următoarele etape: pregătirea către procedură, stimularea ovariană cu gonadotropine, puncţia foliculilor, fertilizarea invitro a oocitelor, transferul embrionilor şi suportul fazei luteine. Rezultatele studiului. Experienţa acumulată de noi pe parcursul acestor ani de activitate a arătat, că printre factorii principali ce influenţează rezultatele FIV sunt: schema de stimulare, experienţa clinicii şi performanţele laboratorului embriologic, vârsta pacientelor, patologia asociată şi factorul masculin.
metadata.dc.relation.ispartof: Buletin de perinatologie: Al VI-lea Congres Național de Obstetrică și Ginecologie cu participare internațională, 13-15 septembrie 2018, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://mama-copilul.md/images/buletin-perinatologic/BP_2018/3_2018_supliment.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/17593
ISSN: 1810-5289
Appears in Collections:Buletin de Perinatologie Nr. 3(79) 2018 supliment

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Mosin_Hotineanu_REPRODUCEREA_ASISTATA_IN_RM_EXPERIENTE_A_23_ANI_DE_ACTIVITATE_p.43_44.pdf234.45 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback