USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/17603
Title: Evaluarea ecografică a răspunsului ovarian la stimulare în cadrul tehnicilor de reproducere umană asistată
Authors: Cerneţchi, Olga
Cauş, Natalia
Cauş, Cătălin
Keywords: stimulare ovariană;ecografie;reproducere umană
Issue Date: 2018
Publisher: Instituţia Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului
Citation: CERNEŢCHI, Olga, CAUŞ, Natalia, CAUŞ, Cătălin. Evaluarea ecografică a răspunsului ovarian la stimulare în cadrul tehnicilor de reproducere umană asistată. In: Buletin de perinatologie. 2018, nr. 3(79) (supliment), pp. 47-48. ISSN 1810-5289.
Abstract: Introducere: Infertilitatea feminină rămâne un mister pe care departamentele de reproducere umană asistată încearcă să-l descopere. Odată cu avansarea tehnologiei şi a tehnicilor de reproducere umană asistată, jumătate dintre cupluri infertile au obţinut sarcini, iar altă jumătate sunt în aşteptarea împlinirii, urmând noi diverse scheme de tratament. Evaluarea unui cuplu infertil impune un algoritm de investigare complex care conţine o multitudine de analize de laborator, examene imagistice, iar uneori necesită manipulaţii invazive cu scop de diagnostic şi tratament. Examinarea ecografică intră întotdeauna în bilanţul infertilităţii pentru că permite evaluarea morfologie organelor pelviene feminine, în vederea identifi cării etilogiei, dar şi evaluarea rezervei ovariene prin numărarea foliculilor ovarieni antrali. Materiale şi metode: Metoda de monitorizare a stimulării ovariene în cadrul tehniciilor de reproducere umană asistată revine ecografiei. Numărarea şi măsurarea foliculilor se face cu sondă transvaginală de frecvenţă înaltă, iar imaginea ovarului trebuie magnificată, astfel încât sa ocupe cel puţin jumate de ecran. Mişcările de baliere trebuie să fie lente, cu viteză constantă. Rezultate: În ciclurile în care se practică stimularea ovariană examenul ecografic este util şi necesar pentru a aprecia efectele stimulării şi a stabili momentul potrivit pentru puncţia ovariană în cadrul procedurii de fertilizare in vitro. Răspunsul ovarian bun reprezintă numărul de foliculi ovarieni mari care la momentul puncţiei ovarine prin ghidaj ecografic va obţine un număr optimal de ovocite mature. Ecografia permite identificarea pacientelor cu risc mare de sindrom de hiperstimulare ovariană. Concluzie: Ecografia transvaginală ramâne standardul de aur ce permite evaluarea aparatului reproductiv în cadrul tehnicilor de reproducere umană asistată. Mai cu seamă a devenit esenţială în fertilizare in vitro în procesul de monitorizare: a stimulării ovariane, a puncţiei foliculare şi a embrio-tansferului.
metadata.dc.relation.ispartof: Buletin de perinatologie: Al VI-lea Congres Național de Obstetrică și Ginecologie cu participare internațională, 13-15 septembrie 2018, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://mama-copilul.md/images/buletin-perinatologic/BP_2018/3_2018_supliment.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/17603
ISSN: 1810-5289
Appears in Collections:Buletin de Perinatologie Nr. 3(79) 2018 supliment

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cernetchi_Caus_EVALUAREA_ECOGRAFICA_A_RASPUNSULUI_OVARIAN_LA_STIMULARE_p.47_48.pdf353.93 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback