USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/17610
Title: Determinarea percutanată a bilirubinei în perioada neonatală precoce
Authors: Friptu, Valentin
Cauş, Cătălin
Moruz, Liliana
Roșca, Mariana
Keywords: Bilitest;bilirubină;icter
Issue Date: 2018
Publisher: Instituţia Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului
Citation: FRIPTU, Valentin, CAUŞ, Cătălin, MORUZ, Liliana, ROŞCA, Mariana. Determinarea percutanată a bilirubinei în perioada neonatală precoce. In: Buletin de perinatologie. 2018, nr. 3(79) (supliment), pp. 52-53. ISSN 1810-5289.
Abstract: Introducere. Icterul neontal este o situaţie frecvent întîlnită la nou-născuţi şi constă în colorarea în galben a tegumentelor şi mucoaselor în special a conjunctivei oculare, ca urmare a excesului de bilirubină în sânge. Bilirubina este un pigment normal rezultat din degradarea hemoproteinelor din eritrocite. În mod normal bilirubina este transportată la ficat şi excretată în materiile fecale. Icterul apare când nivelele de bilirubină cresc foarte mult iar capacitatea ficatului nou-nascutului de a prelua şi excreta pigmentul sunt depăşite. Scopul lucrării. Determinarea bilirubinei percutanate în perioada neonatală precoce duce la reducerea riscului de encefalopatie bilirubinică; sporeşte calitatea examinării clinice şi paraclinice; îmbunătăţeşte calitatea tratamentului; reduce numărul cazurilor de deces prin icter neonatal. Material şi metode. S-a determinat bilirubina prin metoda percutanată şi sanguină la copii născuţi în Clinica Familia pe perioada martie 2017-martie 2018. Determinarea percutanată s-a efectuat cu ajutorul BILITEST-ului cât şi determinarea sanguină din cordonul ombilical. Graficul examinării: imediat după naştere, la 6 ore, la 24 ore. Măsuratoarea prin BILITEST s-a măsurat la nou-născuţi -1 deasupra nasului, 2 pe torace partea superioară, 3 plante. Procesul de măsurare durează 1-2 secunde. Rezultatul măsurării este afişat imediat pe ecranul său. Rezultate: Valori bilirubinei determinate a permis depistarea noi născuţi cu risc de dezvoltare a icterului neonatal. Risc de icter neonatal s-a observat când valorile bilirubinei sanguine erau mai mare de 80 mmol/l, iar la BILITEST atunci când valorile erau mai mari de 55 mmol/l. A permis de a iniţia fototerapia şi a preveni complicaţiile imediate şi la distanţă. Concluzii: Avantajele determinării percutanate a bilirubinei: accesibilitate; uşor de interpretat; nu necesită echipament şi personal de laborator; disponibilitate 24 ore; nu necesită consumabile; examinare fără durere.
metadata.dc.relation.ispartof: Buletin de perinatologie: Al VI-lea Congres Național de Obstetrică și Ginecologie cu participare internațională, 13-15 septembrie 2018, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://mama-copilul.md/images/buletin-perinatologic/BP_2018/3_2018_supliment.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/17610
ISSN: 1810-5289
Appears in Collections:Buletin de Perinatologie Nr. 3(79) 2018 supliment

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Friptu_Caus_DETERMINAREA_PERCUTANATA_A_BILIRUBINEI_IN_PERIOADA_NEONATALA_PRECOCE_p.52_53.pdf220.24 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback