USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/17625
Title: Analgezia epidurală pentru naşterea vaginală – argumente pro
Authors: Chesov, Ion
Cardaniuc, Corina
Keywords: nașterea vaginală;analgezia epidurală
Issue Date: 2018
Publisher: Instituţia Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului
Citation: CHESOV, Ion, CARDANIUC, Corina. Analgezia epidurală pentru naşterea vaginală – argumente pro. In: Buletin de perinatologie. 2018, nr. 3(79) (supliment), p. 57. ISSN 1810-5289.
Abstract: La nivel instituţional, analgezia travaliului reprezintă una din componentele care a îmbunătăţit semnificativ experienţa de naştere a femeii [1]. În prezent analgezia epidurală este cea mai răspândită metodă de management al durerii în travaliu [2]. Analgezia epidurală este recomandată de OMS ca metodă de analgezie a naşterii vaginale pentru gravidele sănătoase care solicită tratamentul durerii în timpul travaliului [1]. Analgezia epidurală a evoluat succesiv de la administrarea intermitentă de bolusuri de anestezic local, la administrarea continuă de anestezic local, ulterior la analgezie controlată de către pacientă şi, în final, la o combinaţie de tehnicilor menţionate. Spaţiul epidural poate fi abordat prin instalarea unui cateter (tot mai rar) sau prin efectuarea unui bloc combinat spinal şi epidural, sau prin instalarea cateterului epidural în combinaţie cu puncţie a durei mater [4]. Totodată, analgezia epidurală reprezintă o tehnică invazivă de analgezie care ar putea genera reacţii adverse (greaţă, frison, prurit, cefalee) şi, uneori, complicaţii (ar putea creşte incidenţa naşterii asistate) [3]. Pentru a diminua potenţialul impact negativ al analgeziei epidurale asupra travaliului şi naşterii, recent este aplicată o nouă paradigmă de utilizare a medicamentelor pentru analgezia epidurală în naşterea vaginală – soluţii diluate de anestezic local în combinaţie cu doze mici de opioizi [2, 3, 5, 6]. Printre avantaje oferite de analgezia epidurală se numără [4,6,7]: - Oferă o analgezie mai efi cientă comparativ cu alte metode de analgezie; - Nu are o influenţă asupra nou-născutului (scorul Apgar, rata internării în terapie intensivă, administrare de naloxon); - Permite mobilizarea parturientei în timpul travaliului; - La mamă scade incidenţa greţurilor, vomei şi a depresiei respiratorii care ar putea necesita administrare de oxigen; - Nu are impact asupra incidenţei operaţiei cezariene; - Nu influenţează pe termen lung incidenţa durerii de spate; - Permite mamei să se odihnească în caz de travaliu prelungit; - Poate oferi o experienţă pozitivă a naşterii, prin reducerea disconfortului asociat cu travaliul; - Permite mamei să fie alertă şi să participe activ la naştere; - La necesitate, permite efectuarea anesteziei pentru operaţia cezariană şi analgeziei postoperatorii. Deşi ar mai există încă unele dificultăţi, posibile complicaţii şi controverse, analgezia epidurală, prin prisma abordărilor actuale, oferă un control eficient al durerii în condiţii de siguranţă.
metadata.dc.relation.ispartof: Buletin de perinatologie: Al VI-lea Congres Național de Obstetrică și Ginecologie cu participare internațională, 13-15 septembrie 2018, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://mama-copilul.md/images/buletin-perinatologic/BP_2018/3_2018_supliment.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/17625
ISSN: 1810-5289
Appears in Collections:Buletin de Perinatologie Nr. 3(79) 2018 supliment

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Chesov_Cardaniuc_ANALGEZIA_EPIDURALA_IN_NASTEREA_VAGINALA_ARGUMENTE_PRO_p.57.pdf224.14 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback