|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- REVISTE MEDICALE NEINSTITUȚIONALE
- One Health & Risk Management
- One Health & Risk Management 2021
- One Health & Risk Management Vol. 2 No 4, 2021
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/18168
Title: | Possible algorithms for determining adverse reactions caused by food supplements in Romania |
Other Titles: | Algoritmi posibili pentru determinarea reacțiilor adverse cauzate de suplimentele alimentare în România |
Authors: | Matran, Irina Mihaela Muntean, Daniela Lucia Niculas, Cristina Martin-Hadmas, Roxana Maria Tarcea, Monica |
Keywords: | nutrivigilence;algorithms;food supplements;side effects |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova |
Abstract: | Introduction. The advertising of food supplements on various media channels or in specialty stores with natural products and other places, as well as the lack of informative and educational programs for the population upon side effects and the interaction of food supplements with food and drugs, have led to the development of uncontrolled marketing of these
products.
Material and methods. PubMed, ResearchGate and EUR-Lex databases were analyzed
during 2015-2021, based on search criteria based on: adverse reactions, ingredient new
food, food supplements, algorithms.
Results. Certain dietary supplements can cause multiple side effects, such as: impaired
platelet function by decreased platelet aggregation, gastrointestinal side effects (diarrhea,
vomiting), decreased wound healing/epithelialization, bacterial or fungal sepsis, most
common in patients older. Herbal resources such as Aloe vera, Matricaria recutita, Taraxacum officinale and others, can cause dermatological side effects and inhibit the elimination
of dermatological drugs metabolised by cytochrome P-450 (e.g. terbinafine). Matricaria
recutita, Allium sativum, Mentha piperita L. and others, inhibit the enzyme CYP2C9. Another
enzyme with a role in the metabolism of dermatological drugs and which is inhibited by
plant resources is CYP3A4.
Conclusions. It is imperative to legislate the reporting of adverse reactions caused by food
supplements, including their interaction with food or drugs. Introducere. Promovarea suplimentelor alimentare în diverse surse media sau de către
unele magazine, în special de cele specializate în comercializarea produselor naturale, precum și lipsa programelor informative și educaționale pentru populație cu privire la efectele
secundare și interacțiunea suplimentelor alimentare cu alimentele și medicamentele, au dus
la dezvoltarea comercializării necontrolate a acestor produse.
Material si metode. Bazele de date PubMed, Research Gate și EUR-Lex au fost analizate în
perioada 2015-2021, pe baza criteriilor de căutare: reacții adverse, ingrediente alimentare
noi, suplimente alimentare, algoritmi.
Rezultate. Anumite suplimente alimentare pot provoca efecte secundare multiple, cum ar fi:
afectarea funcției trombocitelor prin scăderea agregării plachetare, efecte secundare gastrointestinale (diaree, vărsături), scăderea vindecării/epitelizării rănilor, sepsis bacterian
sau fungic, atestate cel mai frecvent la pacienții cu vârstă înaintată. Resursele vegetale precum Aloe vera, Matricaria recutita, Taraxacum officinale și altele, pot provoca reacții adverse dermatologice și inhiba eliminarea medicamentelor dermatologice metabolizate de
citocromul P-450 (de exemplu terbinafină). Matricaria recutita, Allium sativum, Mentha
piperita L. și altele, inhibă enzima CYP2C9. O altă enzimă cu rol în metabolismul medicamentelor dermatologice și care este inhibată de resursele vegetale este CYP3A4.
Concluzii. Este imperativ să se reglementeze raportarea reacțiilor adverse cauzate de suplimentele alimentare, inclusiv interacțiunea acestora cu alimentele sau medicamentele. |
metadata.dc.relation.ispartof: | One Health & Risk Management |
URI: | DOI: 10.38045/ohrm.2021.4.01 https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/issue/view/15/16 http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/18168 |
ISSN: | 2587-3458 2587-3466 |
Appears in Collections: | One Health & Risk Management Vol. 2 No 4, 2021
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|