USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/18168
Title: Possible algorithms for determining adverse reactions caused by food supplements in Romania
Other Titles: Algoritmi posibili pentru determinarea reacțiilor adverse cauzate de suplimentele alimentare în România
Authors: Matran, Irina Mihaela
Muntean, Daniela Lucia
Niculas, Cristina
Martin-Hadmas, Roxana Maria
Tarcea, Monica
Keywords: nutrivigilence;algorithms;food supplements;side effects
Issue Date: 2021
Publisher: Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova
Abstract: Introduction. The advertising of food supplements on various media channels or in specialty stores with natural products and other places, as well as the lack of informative and educational programs for the population upon side effects and the interaction of food supplements with food and drugs, have led to the development of uncontrolled marketing of these products. Material and methods. PubMed, ResearchGate and EUR-Lex databases were analyzed during 2015-2021, based on search criteria based on: adverse reactions, ingredient new food, food supplements, algorithms. Results. Certain dietary supplements can cause multiple side effects, such as: impaired platelet function by decreased platelet aggregation, gastrointestinal side effects (diarrhea, vomiting), decreased wound healing/epithelialization, bacterial or fungal sepsis, most common in patients older. Herbal resources such as Aloe vera, Matricaria recutita, Taraxacum officinale and others, can cause dermatological side effects and inhibit the elimination of dermatological drugs metabolised by cytochrome P-450 (e.g. terbinafine). Matricaria recutita, Allium sativum, Mentha piperita L. and others, inhibit the enzyme CYP2C9. Another enzyme with a role in the metabolism of dermatological drugs and which is inhibited by plant resources is CYP3A4. Conclusions. It is imperative to legislate the reporting of adverse reactions caused by food supplements, including their interaction with food or drugs.
Introducere. Promovarea suplimentelor alimentare în diverse surse media sau de către unele magazine, în special de cele specializate în comercializarea produselor naturale, precum și lipsa programelor informative și educaționale pentru populație cu privire la efectele secundare și interacțiunea suplimentelor alimentare cu alimentele și medicamentele, au dus la dezvoltarea comercializării necontrolate a acestor produse. Material si metode. Bazele de date PubMed, Research Gate și EUR-Lex au fost analizate în perioada 2015-2021, pe baza criteriilor de căutare: reacții adverse, ingrediente alimentare noi, suplimente alimentare, algoritmi. Rezultate. Anumite suplimente alimentare pot provoca efecte secundare multiple, cum ar fi: afectarea funcției trombocitelor prin scăderea agregării plachetare, efecte secundare gastrointestinale (diaree, vărsături), scăderea vindecării/epitelizării rănilor, sepsis bacterian sau fungic, atestate cel mai frecvent la pacienții cu vârstă înaintată. Resursele vegetale precum Aloe vera, Matricaria recutita, Taraxacum officinale și altele, pot provoca reacții adverse dermatologice și inhiba eliminarea medicamentelor dermatologice metabolizate de citocromul P-450 (de exemplu terbinafină). Matricaria recutita, Allium sativum, Mentha piperita L. și altele, inhibă enzima CYP2C9. O altă enzimă cu rol în metabolismul medicamentelor dermatologice și care este inhibată de resursele vegetale este CYP3A4. Concluzii. Este imperativ să se reglementeze raportarea reacțiilor adverse cauzate de suplimentele alimentare, inclusiv interacțiunea acestora cu alimentele sau medicamentele.
metadata.dc.relation.ispartof: One Health & Risk Management
URI: DOI: 10.38045/ohrm.2021.4.01
https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/issue/view/15/16
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/18168
ISSN: 2587-3458
2587-3466
Appears in Collections:One Health & Risk Management Vol. 2 No 4, 2021

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
POSSIBLE_ALGORITHMS_FOR_DETERMINING_ADVERSE_REACTIONS_CAUSED.pdf3.12 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback