|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- REVISTE MEDICALE NEINSTITUȚIONALE
- One Health & Risk Management
- One Health & Risk Management 2021
- One Health & Risk Management Vol. 2 No 4, 2021
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/18176
Title: | Physical development and eating habits of a teenage group from Dimitrie Cantemir High School in Iasi |
Other Titles: | Dezvoltarea fizică și obiceiurile alimentare ale unui lot de adolescenți de la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Iași |
Authors: | Albu, Adriana Abdulan, Irina Ghica, Catalin Dragos |
Keywords: | physical development;eating habits;high school students |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova |
Abstract: | Introduction. Eating habits are formed in the first years of life and sometimes persist
throughout lifetime. It is necessary to develop coherent nutritional educational programs to
guide adolescents towards a healthy diet.
Material and methods. The study was conducted on a group of 194 students from the ninth
and the twelfth grade from Dimitrie Cantemir High School in Iasi. These young people were
evaluated for their physical development with the help of body mass index and eating habits.
Eating habits were assessed on the basis of a weekly food intake questionnaire. The processing of the results was carried out by the Pearson test.
Results. Physical development was mainly at normal values (68.55%). There were 19.07%
underweight students but also 12.37% young people with obesity. Milk was present in menus
especially 2-3 times (35.05%) or 1 time (25.77%) per week, with insignificant differences by
class and sex. Chicken meat was mainly consumed 2-3 times a week (42.78%) with insignificantly differing in classes, but significant in gender (p˂0.001). Vegetables were consumed
especially 2-3 times (30.92%) per week or daily (28.35%). Sweets were consumed mainly on
a daily basis (29.89%) or 2-3 times (26.28%) per week.
Conclusions. The eating habits of students surveyed were different in girls than in boys, an
aspect that draws attention to young females for whom identification with the current ideal
of beauty is essential. Introducere. Obiceiurile alimentare se formează în primii ani de viață și uneori persistă dea lungul vieții. Este necesar să se dezvolte programe educaționale nutriționale coerente pentru a ghida adolescenții către o dietă sănătoasă.
Material și metode. Studiul a fost realizat pe un grup de 194 de elevi din clasele a IX-a și a
XII-a de la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Iași. La acești tineri a fost apreciată dezvoltarea
fizică cu ajutorul indicelui de masă corporal și al obiceiurilor alimentare, care au fost evaluate pe baza unui chestionar săptămânal privind consumul de alimente. Prelucrarea rezultatelor a fost efectuată cu ajutorul testului Pearson.
Rezultate.Dezvoltarea fizică s-a încadrat, mai ales, la valori normale (68,55%). S-au identificat 19,07% elevi subponderali și 12,37% tineri cu obezitate. Laptele a fost prezent în meniuri în special de 2-3 ori (35,05%) sau de 1 dată (25,77%) pe săptămână, cu diferențe
nesemnificative, în funcție de clasă și de sex. Carnea de pui s-a consumat în principal de 2-3
ori pe săptămână (42,78%), cu diferențe nesemnificative pe clase, dar semnificative după
sex (p˂0,001). Legumele s-au consumat în special de 2-3 ori (30,92%) pe săptămână sau
zilnic (28,35%). Dulciurile s-au consumat mai ales zilnic (29,89%) sau de 2-3 ori (26,28%)
pe săptămână.
Concluzii.Obiceiurile alimentare ale elevilor chestionați diferă la fete față de băieți, aspect
care atrage atenția asupra adolescentelor pentru care identificarea cu idealul actual de frumusețe este esențială. |
metadata.dc.relation.ispartof: | One Health & Risk Management |
URI: | DOI: 10.38045/ohrm.2021.4.08 https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/issue/view/15/16 http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/18176 |
ISSN: | 2587-3466 2587-3458 |
Appears in Collections: | One Health & Risk Management Vol. 2 No 4, 2021
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|