USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/18221
Title: Recenzie la monografia „Aspecte medico-sociale și psihologice ale migratiei de muncă în Republica Moldova”, autor Galina Gorbunov, doctor în medicină, conferențiar universitar USMF „Nicolae Testemițanu”
Authors: Buciuceanu-Vrabii, Mariana
Issue Date: 2021
Publisher: Instituţia Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului
Citation: BUCIUCEANU-VRABII, Mariana. Recenzie la monografia „Aspecte medico-sociale și psihologice ale migratiei de muncă în Republica Moldova”, autor Galina Gorbunov, doctor în medicină, conferențiar universitar USMF „Nicolae Testemițanu”. In: Buletin de perinatologie. 2021, nr. 1(90), p. 116. ISSN 1810-5289.
Abstract: Monografia Doamnei Galina Gorbunov reprezintă o lucrare științifică care se remarcă prin actualitate și importanță odată cu abordarea multilaterală a impactului migrației de muncă a populației Republicii Moldova peste hotarele țării. Depopularea și pierderea capitalului uman activ ca urmare a migrației este o problemă extrem de actuală pentru țară și complexă prin profunzimea impactului pe care-l are asupra celor rămași, în special copiilor, dar și a celor care pleacă. Lucrarea prezintă în sine o reflecţie analitică asupra fenomenului migraţiei de muncă, autoarea reuşind să prezinte detalizat particularităţile medico-sociale şi psihologice ale acestuia. Printr-o abordare documentată statistic şi completată cu rezultatele empirice ale studiilor tematice din domeniu, în lucrare este prezentată amploarea migraţiei forţei de muncă în context global, sunt evaluate tenţinţele şi fluxurile migraţionale ale cetăţenilor Republicii Moldova în afara ţării, este determinat cumulul de factori ce alimentează migraţia şi impactul socio-economic pe care-l are asupra sferelor vieţii sociale, cu o abordare mai profundă asupra sistemului de ocrotire a sănătăţii. În trei capitole ale lucrării autoarea scoate în evidenţă impactul pe care îl are migraţia asupra copiilor, capitalului uman în formare, reflectând argumentat asupra efectelor migraţiei de muncă a părinţiilor şi problemele de sănătate, psihologice şi de comportament care intervin în procesul de dezvoltare a copiilor rămaşi fără supravegherea părinţilor, ca urmare a migraţiei. Constatăm prezenţa unui material factologic amplu în monografie şi utilizarea cu îndemânare, de către autoare, a bazei statistice informaţionale naţionale, a diferitor instituţii de profil specializate, precum şi viziunea critică şi reflexiile multiaspectuale asupra situaţiei actuale a problemei abordate, or fenomenul migraţiei de muncă raportat la cumulul de aspecte medico-sociale și psihologice pe care le are asupra vieţii cotitdiene nu a fost supus unor investigaţii ample, spociale la noi în ţară. Monografia prezintă un interes ştiinţifico-practic şi poate servi drept sursă de referinţă pentu reprezentanţii instituţiilor de resort (Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Ministerul Economiei şi Infrastructurii ş.a.), administraţiei pubice locale, instituţiilor sociale şi medicale ş.a., precum şi material informativ pentru cadre didactice, rezidenţi, studenţi şi persoanele interesate.
metadata.dc.relation.ispartof: Buletin de perinatologie
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/18221
Appears in Collections:Buletin de Perinatologie Nr. 1(90) 2021



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback