USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/18655
Title: Peculiarities of amino acid metabolism in patients with chronic viral hepatopathies
Other Titles: Particularități ale metabolismului aminoacizilor la pacienții cu hepatopatii cronice virale
Authors: Berezovscaia, Elena
Lupașco, Iulianna
Dumbrava, Vlada-Tatiana
Postolati, Galina
Keywords: Chronic viral hepatopathy;amino acids;metabolic disorders
Issue Date: 2021
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova
Citation: BEREZOVSCAIA, Elena, LUPAȘCO, Iulianna, DUMBRAVA, Vlada-Tatiana, POSTOLATI, Galina. Peculiarities of amino acid metabolism in patients with chronic viral hepatopathies = Particularități ale metabolismului aminoacizilor la pacienții cu hepatopatii cronice virale. In: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021: abstract book. Chișinău: [s. n.], 2021, p. 135. ISBN 978-9975-82-223-7.
Abstract: Background. Chronic viral hepatopathy (CVH) present one of the most important problems in contemporary medicine. It is known that chronic liver disease causes various types of metabolic disorders and, consequently, affects the change in the amino acid composition of the body. Objective of the study. The aim of this study was to evaluate the levels of glycine, serine and glutamic acid in the blood serum in patients with chronic viral liver disease. Material and Methods. To achieve this goal, the levels of glycine (Gly), serine (Ser) and glutamic acid (Glu) were determined in 10 patients of CVH of HBV etiology and in 10 apparently healthy people (HP). The of amino acids level was made using liquid chromatography. Results. It was found that the level of Glu, Ser and Gly in patients with CVH is significantly lower (p<0.05)than in HP: Gly 0.165±0.014 mmol/L vs 0.218±0.018, Ser 0.074±0.006 mmol/L vs 0.124 ± 0.028 and Glu 0.060±0.008 mmol/L vs 0.117±0.015 in HP, consequently. Given the fact that Glu, Ser and Gly are essential proteinogenic amino acids that are involved in the synthesis of carbohydrates, proteins and other types of metabolism, as well as Glu and Gly are some of the neuromediators and neurotransmitters of the CNS, low levels of Glu, Serum and Gly may indicate metabolic disorders and serve an indirect confirmation of the affected functional state of the liver and CNS. Conclusion. In patients with CVH of HBV etiology, metabolic disorders and decreased levels of some CNS neuromediators and neurotransmitters are observed. However, it is necessary to continue the study on a larger sample and to evaluate the content of other amino acids in patients with CVH.
Introducere. Hepatopatiile cronice virale (HPC-V) sunt unele dintre cele mai importante probleme ale medicinei contemporane. Este cunoscut faptul că bolile hepatice provoacă diverse tipuri de tulburări metabolice și, ca consecință, afectează schimbarea compoziției de aminoacizi a organismului. Scopul lucrării. Scopul acestui studiu a fost evaluarea nivelurilor glicinei, serinei și acidului glutamic în serul sanguin la pacienții cu hepatopatii cronice virale. Material și Metode. Pentru realizarea scopului s-au determinat nivelurile glicinei (Gly) , serinei (Ser) și acidului glutamic (Glu) în serul sanguin la 10 pacienți cu HPC-V de etiologie HBV și la 10 persoane aparent sănătoase (PS). Cantitatea aminoacizilor a fost facută prin utilizarea cromatografiei lichidiană. Rezultate. Ca urmare a studiului efectuat, s-a constatat că nivelul Glu, Ser și Gly la pacienții cu HPC-V este semnificativ scăzut (р<0,05) decât la PS și constă din: Gly 0,165±0,014 mmol/L față de 0,218±0,018, Ser 0,074±0,006 față de 0,124±0,028 și Glu 0,060±0,008 mmol/L față de 0,117±0,015 la PS, corespunzător. Ținând cont de faptul că Glu, Ser și Gly sunt aminoacizi proteinogenici esențiali care sunt implicați în sinteza carbohidraților, proteinelor etc, iar Glu și Gly sunt unii dintre neuromediatorii și neurotransmițătorii SNC, scăderea nivelurilor Glu, Ser și Gly poate indica tulburări metabolice și este o confirmare indirectă a stării de afectare funcțională a ficatului și SNC. Concluzii. La pacienții cu HPC-V de etiologie HBV se observă tulburări metabolice și scăderea neuromediatorilor și neurotransmiterilori ai SNC. Cu toate acestea, este necesară continuarea acest studiu: să se evalueze conținutul altor aminoacizi la pacienții cu HPC-V.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/18655
https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/ABSTRACT-BOOK-Culegere-de-rezumate_21_10.pdf
ISBN: 978-9975-82-223-7
Appears in Collections:Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021: Abstract book

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Peculiarities_of_amino_acid_metabolism_in_patients_with_chronic_viral_hepatopathies.pdf553.1 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback