USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/19632
Title: Fatty acid composition of drinking cow's milk trade networks of Kyiv
Other Titles: Compoziția acizilor grași în laptele de vacă de băut din rețelele comerciale din or. Kiev, Ucraina
Authors: Danchuk, Vyacheslav
Midyk, Svitlana
Ushkalov, Valerii
Iakubchak, Olga
Hryshchuk, Ihor
Davydovska, Liliana
Keywords: fatty acids;drinking cow's milk
Issue Date: 2022
Publisher: Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova
Citation: DANCHUK, Vyacheslav, MIDYK, Svitlana, USHKALOV, Valerii, et al. Fatty acid composition of drinking cow's milk trade networks of Kyiv. In: One Health & Risk Management. 2022, vol. 3, no. 1, pp. 38-43. ISSN 2587-3466. DOI: 10.38045/ohrm.2022.1.05
Abstract: Introduction. There are several important aspects requiring a control of fatty acid composition in drinking milk distributed across the retail stores: milk is one of the main consumer products; fatty acids are the main energy substrates, involved in the synthesis of cellular structural components, whereas their interaction might impact the intensity of body growth and development; the fatty acid composition of milk varies depending on the diet and the animal's specific physiological state; in case of udder diseases, a change milk composition may occur; prevention of product counterfeiting distributed across the retail stores. Material and methods. The present research examined milk samples from five dairy producers that distribute their products across the retailing chains in Kyiv. Milk samples were collected to determine the fatty acid composition. Milk fat was extracted following the Folch method. The milk fatty acid content assessment was carried out by gas chromatography. Results. 20 fatty acids were identified in the tested milk samples. A higher level of saturated fatty acids was recorded in milk from "Ferma" and "Selyanskoye for kids" dairy producers. The highest content of unsaturated fatty acids was registered in products of “Ukrainskoe” and “Molokia” dairy trademarks. Conclusions. The fatty acid composition of the drinking cow’s milk distributed across trading networks in Kiev was found to be heterogeneous, by differing in the content of both long-chain saturated fatty acids and unsaturated fatty acids.
Introducere. Există câteva aspecte importante care necesită un control riguros al compoziției acizilor grași din laptele de băut distribuit în magazinele de vânzare cu amănuntul: laptele este unul dintre produsele esențiale de consum; acizii grași sunt principalele substraturi energetice implicate în sinteza componentelor structurale celulare, în timp ce interacțiunea lor ar putea afecta intensitatea dezvoltării organismului uman; compoziția acizilor grași din lapte variază în funcție de alimentație și de starea fiziologică specifică animalului; în cazul bolilor ugerului poate surveni modificarea compoziției laptelui; prevenirea contrafacerii produselor lactate distribuite în magazinele de vânzare cu amănuntul. Material si metode. Prin prezenta cercetare s-au examinat mostrele de lapte de la cinci producători de lactate care își distribuie produsele prin lanțurile de vânzare cu amănuntul din or. Kiev pentru a determina compoziția acizilor grași. Grăsimea din lapte a fost extrasă prin metoda Folch. Evaluarea conținutului de acizi grași din lapte a fost efectuată prin cromatografie gazoasă. Rezultate. În probele de lapte testate au fost identificați 20 de acizi grași. Un nivel mai ridicat de acizi grași saturați a fost înregistrat în laptele de la producătorii de lactate „Ferma” și „Selyanskoye pentru copii”. Cel mai mare conținut de acizi grași nesaturați a fost înregistrat în produsele mărcilor comerciale de lactate „Ukrainskoe” și „Molokia”. Concluzii. Compoziția de acizi grași din laptele de vacă distribuit în rețelele comerciale din or. Kiev s-a dovedit a fi heterogenă, prin diferența în conținutul atât de acizi grași saturați cu lanț lung, cât și de acizi grași nesaturați.
metadata.dc.relation.ispartof: One Health & Risk Management
URI: https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/article/view/284/265
DOI: 10.38045/ohrm.2022.1.05
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/19632
ISSN: 2587-3458
2587-3466
Appears in Collections:One Health & Risk Management Vol. 3 No 1, 2022

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FATTY_ACID_COMPOSITION_OF_DRINKING_COW_S_MILK_TRADE_NETWORKS.pdf344.74 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback