USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/20363
Title: E-health: evaluation of the implementation of the personal electronic health record by family doctors in Greece
Other Titles: E-sănătate: evaluarea implementării cărții personale electronice de sănătate de către medicii de familie din Grecia
Authors: Lappa, Evangelia
Paganas, Aristofanis
Gkarmiri, Vasiliki
Giata, Ourania
Karapoulios, Dimitrios
Keywords: E-Health;personal electronic health record;questionnaire;assessment;family doctor;general practitioner
Issue Date: 2022
Publisher: Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova
Abstract: Introduction. Ε-health (eH) is a basic component of current health care provision. The cornerstone of eHis the electronic health record (EHR) system. Material and methods. The purpose of this survey is to assess the Greek EHR application byGreek family doctors, taking into consideration the brief period of EHR implementation in Greece. We adapted a preexisting questionnaire, with permission, translating and stand-ardizing it in Greek. The questionnaire focused on computer use capability, EHR usage, and efficiency in daily clinical practice, user satisfaction and global user evaluation of the ap-plication. 175 family doctors filled out the questionnaire in February 2019. Results. Low usage rates, minimal facilitation in daily practice, competency issues, and moderate user satisfaction were among our findings. Conclusions. Greek EHR has several problems and inadequacy areas. Reversing these problems and optimizing the application, then reevaluating the results after a wider peri-od of implementation is important.
Introducere. Ε-sănătatea (eH) este o componentă de bază a furnizării actuale de asistență medicală. Piatra de temelie a Ε-sănătății este sistemul electronic de evidență medicală. Material si metode. Scopul acestui studiu este de a evalua aplicarea sistemului electronic de evidență medicală de către medicii de familie greci, condiţionaţi fiind de perioada scurtă de implementare a sistemul electronic în Grecia. Astfel, a fost adaptat, cu permisiune, un chestionar preexistent, care a fost tradus și standardizat în limba greacă. Chestionarul s-a axat pe capacitatea de utilizare a computerului, utilizarea sistemul electronic de evidență medicală, eficiența în practica clinică zilnică, satisfacția utilizatorilor și evaluarea globală a aplicației. Chestionarul a fost completat de 175 de medici de familie, pe parcursul lunii februarie, 2019. Rezultate. În urma aplicării chestionarului s-au evidențiat următoarele aspecte: rate scăzute de utilizare, facilitarea minimă în practica zilnică, probleme de competență și satisfacția moderată a utilizatorilor. Concluzii. Sistemul electronic de evidență medicală din Grecia prezintă multe probleme și deficiențe în anumite domenii. Este importantă analiza acestor carenţe și optimizarea aplicației, apoi o ulterioară reevaluare a rezultatelor, după o perioadă mai lungă de implementare.
metadata.dc.relation.ispartof: One Health & Risk Management
URI: https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/article/view/268/279
DOI: 10.38045/ohrm.2022.2.01
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/20363
ISSN: 2587-3466
2587-3458
Appears in Collections:One Health & Risk Management Vol. 3 No 2, 2022

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
268_Manuscript_751_1_10_20220309.pdf372.16 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback