USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/20531
Title: Optimizarea metodelor de hemostază şi adrenării vezicii urinare în adenomectomia transvezicală. Aspect economic
Authors: Bobu, V.
Ipatii, B.
Issue Date: 2006
Publisher: Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova
Citation: BOBU, V., IPATII, B. Optimizarea metodelor de hemostază şi adrenării vezicii urinare în adenomectomia transvezicală. Aspect economic. In: Arta Medica. 2006, ed. spec., rezumatele congresului 4 de Urologie, Dializă și Transplant Renal, pp. 44- 45. ISSN 1810-1852.
Abstract: Summary Due to the appearance of a space for drainage between Foley’s catheter, tubs and urethra the proposed method of adenomectomy operation permits a better and adequate drainage of the bladder adenoma’s site. By this the post-surgical hospital treatment decreased considerably. Introducere. Hemostaza intraoperatorie şi drenarea căilor urinare este un moment principial, cu posibile consecinţe în perioada postoperatorie imediată şi în cea tardivă: hemoragii întra- şi postoperatorii, apariţia stricturilor uretrale, volumul medicaţiei aplicate şi durata aflării pacientului în staţionar. Material şi metodă. Metoda pentru hemostază, drenarea vezicii urinare (VU) şi a lojei adenomului de prostată (AP), a fost propusă pe 23.01.2001 de medicul B. Ipatii (inovaţia Nr. 695/15). Studiul de evaluare a metodei a fost realizat pe un lot de 200 pacienţi cu adenom de prostată, trataţi în Clinica Urologie IMSP SCM „Sfânta Treime”, Chişinău. Din numărul total de pacienţi, 100 au fost operaţi prin metoda clasică, iar 100 prin procedeul propus de noi. Metoda constă în următoarele: după enucleerea bim anuală a adenom ului şi hem ostază corespunzătoare, se perfectează revizia lojei pentru înlăturarea ţesutului restant. Porţiunile ambundent sângerânde se suturează cu catgut. Dacă loja este de dimensiuni mari, se suturează cu catgut mucoasă-mucoasă pentru a fi micşorată şi a permite cateterului Foley (CF) asigurarea hemostazei mecanice. Paralel cu CF, se instalează suplimentar un tub de perfuzie ce este fixat cu suturi de capron scoase prin VU la abdomen. VU se suturează ermetic. Astfel se formează un spaţiu între CF, tub şi mucoasa uretrei, ceea ce permite o drenare mai adecvată a lojei adenomului, a VU şi a uretrei, fapt ce permite ameliorarea evacuării cheagurilor de sânge, a ţesuturilor necrotizate, detritului. Catereul Foley şi tubul se menţine în uretră 7-9 zile, ceea ce permite instituirea unui lavaj, în caz de hemoragie. Rezultate şi concluzii. In urma aplicării metodei propuse nu au fost semnalate hemoragii majore cu tamponada vezicii urinare, stări febrile sau frisoane; nu au fost necesare hemotransfuzii. Vindecarea plăgii s-a realizat „per primam”, fără formarea de fistule urinare. La extragerea drenajului uretral micţiile au fost libere. Studiul efectuat retrospectiv referitor la durata de spitalizare postoperatorie a pacienţilor a demonstrat o eficacitate superioară a metodei propuse, în comparaţie cu metoda clasică. Astfel, în lotul I, durata medie de aflare a pacienţilor în spital a costituit 20,5 zile. In lotul II (perioada 2000-2004), pentru bolnavii operaţi prin metoda noastră, durata tratamentului în staţionar a constituit 11,3 zile. In concluzie, putem afirma că aspectul economic al metodei propuse este evident şi necesită studii suplimentare.
metadata.dc.relation.ispartof: Arta Medica: Al IV-lea Congres de Urologie, Dializă și Transplant Renal 11-13 octombrie 2006, Chișinău, Republica Moldova
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/20531
ISSN: 1810-1852
Appears in Collections:Arta Medica ediție specială



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback