USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/20564
Title: Eficacitatea tratamentului fizioterapeutic cu Amplipuls în litiaza ureterală joasă
Authors: Axenti, Alin
Ciubotaru, Veaceslav
Poneatenco, Dumireu
Vasiliev, E.
Sadovnic, A.
Issue Date: 2006
Publisher: Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova
Citation: AXENTI, A., CIUBOTARU, V., PONEATENCO, D. Eficacitatea tratamentului fizioterapeutic cu Amplipuls în litiaza ureterală joasă. In: Arta Medica. 2006, ed. spec., rezumatele congresului 4 de Urologie, Dializă și Transplant Renal, p. 55. ISSN 1810-1852.
Abstract: Summary Contemporary treatment of urolithiasis combines different approaches to the destruction/elimination of the urinary stones. There are a limited number of researches dedicated to the application of physical factors in the treatment of urinary lithiasis i. e. renal colic (Gorovits, 1969, Kubarikov, 1993). The ,,Amplipuls’’ therapy in pelvic ureteral stones, has a greater efficiency than conventional methods, a fact that was demonstrated in this study. Introducere. În managementul contemporan al urolitiazei sunt îmbinate diverse metode de tratament (conservator convenţional, ESWL, NLP, litotriţie intracorporală, chirurgia deschisă). Un număr neînsemnat de cercetări este dedicat problemei utilizării metodelor fizioterapeutice în tratamentul urolitiazei şi anume a colicii renale (Gorovits, 1969; Kubarikov, 1993). La momentul actual este reactualizată problema de aplicare a metodelor alternative în asociere cu cele convenţionale în tratamentul colicii renale (Davenport, 2005). Scopul lucrării. Analiza eficacitatii metodei fizioterapeutice de curent diadinamic “Amplipuls” în tratamentul litiazei ureterale joase. Material si metodă. Studiul a fost realizat retrospectiv pe un lot de 1215 de bolnavi cu calculi ureterali pelvini, trataţi în Clinica de Urologie a CNŞPMU, în perioada anilor 2002-2005. Dimensiunile calculului a variat de la 0,3 la 0,7 cm. Din lotul general de pacienţi, în lotul A (746 pacienţi) a fost administrat tratament conservator medicamentos (spasmolitice, antalgice, antiinflamatorii nesteroidiene) şi fizioterapie cu Amplipuls, iar în lotul B (469 pacienţi) numai tratament medicamentos. S-a urmărit în ambele loturi durata de eliminare a calculului în corelaţie cu dimensiunile lui. În studiu nu au fost incluşi pacienţii care au urmat metode miniminvazive de tratament (ESWL sau metode endoscopice). Rezultate. Toţi pacienţii au eliminat spontan calculul. În lotul A de pacienţi s-a determinat eliminarea calculului ureteral de dimesiuni 0,3-0,4 cm în 1,4 zile şi de dimensiuni 0,5-0,7 cm în 4,3 zile. În lotul B pacienţii au eliminat calculul de 0,3-0,4 cm în 2,5 zile şi cel de 0,5-0,7 cm în 5,8 zile, respectiv. Concluzie. Tratamentul fizioterapeutic cu Amplipuls în litiază ureterală joasă duce la eliminarea mai rapidă a concrementilor: de 1,8 ori pentru calculi cu diametrul mediu 0,3 - 0,4 cm şi de 1,3 ori pentru calculi cu diametrul mediu 0,5-0,7 cm.
metadata.dc.relation.ispartof: Arta Medica: Al IV-lea Congres de Urologie, Dializă și Transplant Renal 11-13 octombrie 2006, Chișinău, Republica Moldova
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/20564
ISSN: 1810-1852
Appears in Collections:Arta Medica ediție specială

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Eficacitatea_tratamentului_fizioterapeutic_cu_Amplipuls_in_litiaza_ureterala_joasa.pdf46.32 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback