USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/20604
Title: Aspecte contemporane în tratamentul cistitei cronice complicate cu incontenenţă de urină
Authors: Chiriţa, Lilia
Guţu, C.
Caraion, V.
Muntean, V.
Ţurcanu, V.
Pleşco, E.
Lopatin, L.
Issue Date: 2006
Publisher: Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova
Citation: CHIRIŢA, Lilia, GUŢU, C., CARAION,V., et al. Aspecte contemporane în tratamentul cistitei cronice complicate cu incontenenţă de urină. In: Arta Medica. 2006, ed. spec., rezumatele congresului 4 de Urologie, Dializă și Transplant Renal, p. 72. ISSN 1810-1852.
Abstract: Summary This work represents the results of the study of the inflammatory diseases of the urinary tract-the chronic cystitis in women in the post climacteric period. According to the rising of the actual index we achieved the conclusion that for the more effective treatment of the chronic cystitis in the post climacteric period is necessary to use hormonal medication parallel with the classic therapy. Introducere. Tratamentul cistitelor cronice, complicate cu incontenenţă de urină prezintă unele dificultăţi la orişice vârstă, iar în perioada climacterică devine mult mai problematică. Uneori, obţinând asanarea urinei şi lichidarea schimbărilor morfologice intravezicale, menţionăm persistenţa simptomelor subiective ale cistitei, complicate cu incontenenţă de urină, fapt ce contribuie la agravarea calităţii vieţii la un număr impunător de paciente încadrate în câmpul muncii. Obiective. Studiul comparativ al tratamentului simptomatic antiinflamator şi antibacterial în cistitele cronice la persoanele de vârsta a doua (postclimacterică) şi asocierea medicaţiei cu estrogeni de substituţie (pausogest, climara, trisecvens). Materiale şi metode. Studiul a fost bazat pe două loturi a câte 15 paciente de vârsta a doua cu cistită cronică, complicată cu incontenenţă de urină. Primului lot i s-a administrat tratament antiinflamator şi antibacterial, conform antibiogramei, instilaţii în vezica urinară, timp de 10-14 zile. În lotul II medicaţia de bază s-a completat cu tratament estrogen de sustituţie (pausogest, climara, trisecvens), care s-a exstins pe o perioadă îndelungată, de 6-12 luni. Rezultate. Analiza comparativă a tratamentului din ambele loturi de paciente a demonstrat că în primul lot, la 9 paciente din 15, tratamentul a fost neeficient şi pacientele au suferit câteva acutizări ale cistitei cronice, iar incontenenţa de urină a devenit persistentă, timp de 12 luni. La pacientele din lotul doi nu au fost constatate recidive în perioada de urmărire, iar în 5 cazuri incontenenţa de urină de efort a dispărut, astfel ameliorând indicele calităţii vieţii. Concluzie. Analiza comparativă a eficacităţii tratamentului cistitelor cronice, complicate cu incontenenţă de urină, a demonstrat necesitatea completării tratamentului antiinflamator de bază cu cel estrogen, de substituţie (pausogest, climara, trisecvens, tentex) la persoanele de vârsta a doua. Îmbinarea tratamentului indicat contribuie esenţial la majorarea indicelui calităţii vieţii.
metadata.dc.relation.ispartof: Arta Medica: Al IV-lea Congres de Urologie, Dializă și Transplant Renal 11-13 octombrie 2006, Chișinău, Republica Moldova
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/20604
ISSN: 1810-1852
Appears in Collections:Arta Medica ediție specială

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Aspecte_contemporane_in_tratamentul_cistitei_cronice_complicate_cu_incontenenta_de_urina.pdf45.14 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback