USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/20711
Title: Glaucomul primar la adult. Protocol clinic national
Other Titles: Primary glaucoma in adults. National clinical protocol
Authors: Cușnir, Valeriu
Dumbrăveanu, Lilia
Sevciuc, Rodica
Rusu, Aurel
Suratel, Ludmila
Bobescu, Doina
Cușnir Jr, V.
Bobescu, Nicolae
Iorga, Irina
Popovici, Vadim
Keywords: glaucoma;primary glaucoma;glaucoma protocol
Issue Date: 2022
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină" din Republica Moldova
Citation: CUȘNIR, Valeriu, DUMBRĂVEANU, Lilia, SEVCIUC, Rodica, et al. Glaucomul primar la adult. Protocol clinic national = Primary glaucoma in adults. National clinical protocol. In: Sănătate publică, economie şi management în medicină. 2022, nr. 1(92), pp. 69-70. ISSN 1729-8687.
Abstract: Summary. Primary open-angle glaucoma is a subset of the glaucomas defined by an open, normal-appearing anterior chamber angle and raised intraocular pressure, with no other underlying disease. Glaucoma continues to be a major public health problem. It is the second leading cause of blindness worldwide after cataracts. This disease is typically asymptomatic until advanced visual field loss occurs.
Glaucomul este o patologie caracterizată prin atrofia progresivă și ireversibilă a nervului optic și afectarea treptată a câmpului vizual, deseori provocând orbire. Presiunea intraoculară mărită reprezintă un factor de risc major care agravează evoluția bolii. Glaucomul este cauza principală de orbire ireversibilă și a doua cauză principală de orbire evitabilă la nivel mondial. Conform estimărilor OMS, la finele anului 2020, numărul persoanelor diagnosticate cu glaucom va crește până la 80 de mln, dintre care vor fi orbi peste 11 mln, iar în 2030 se presupune că numărul lor se va dubla. Prevalența glaucomului la nivel mondial, la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, este de circa 2-3%. Scopurile protocolului clinic național sunt: depistarea precoce a glaucomului primar la adult; stabilirea direcțiilor de reducere a impactului negativ al bolii asupra vederii; inițierea cât mai precoce a tratamentului şi supravegherea pacienților; reducerea numărului de persoane cu dizabilitate cauzată de glaucomul primar; îmbunătățirea calității vieții acestor pacienți. Diagnosticul glaucomului la adult se bazează pe examenul oftalmologic și investigații instrumentale, precum: tomografia în coerență optică a nervului optic și a maculei, perimetria statică și cinetică, pahimetria. Tratamentul medicamentos al glaucomului prevede administrarea colirelor în monoterapie sau preparate combinate cu scopul de a atinge presiunea intraoculară țintă, a ameliora circulația sanguină a globului ocular și a păstra funcțiile vizuale. Tratamentul Laser se indică când tratamentul medicamentos a eșuat sau acesta nu poate fi efectuat. Tratamentul chirurgical este inițiat în caz de efect nesatisfăcător sau absența de efect a tratamentului medicamentos și laser și constă în: trabeculectomie, trabeculotomie, sclerectomie profundă, viscocanalostomie, canaloplastie.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină: Conferința științifico-practică a oftalmologilor din municipiul Chișinău cu participare națională și internațională „Actualități în oftalmologie” ediția a VII-a, 08-09 aprilie 2022, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2022/04/TIPAR_Actuslitati-in-oftalmologie-30-martie-2022.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/20711
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 1(92) / 2022 Supliment

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
GLAUCOMUL_PRIMAR_LA_ADULT._PROTOCOL_CLINIC_NATIONAL_p.69_70.pdf119.6 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback