USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/20728
Title: Rolul facoemulsificarii în tratamentul glaucomului primar cu unghi închis acut și cronic
Other Titles: Role of phacoemulsification in the treatment of acute and chronic closed narrow glaucoma
Authors: Surațel, Ludmila
Stratan, Daria
Keywords: glaucoma;narrow-angle glaucoma;cataracts
Issue Date: 2022
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină" din Republica Moldova
Citation: SURAȚEL, Ludmila, STRATAN, Daria. Rolul facoemulsificarii în tratamentul glaucomului primar cu unghi închis acut și cronic = Role of phacoemulsification in the treatment of acute and chronic closed narrow glaucoma. In: Sănătate publică, economie şi management în medicină. 2022, nr. 1(92), p. 79. ISSN 1729-8687.
Abstract: Summary. PACG accounts for 1/3 of all diagnosed glaucoma. Characterized by an aggressive manifestation, it is responsible for 50% of cases of blindness due to glaucoma. The prevalence of PACG in the population represents 0.67%, in the Asian population being between 1.7-10.1%. Efficient and safe diagnosis and treatment of PACGs are the main directions in preventing glaucoma blindness.
Introducere. Glaucomul primar cu unghi închis (GPUÎ) ocupă 1/3 din totalul glaucoamelor diagnosticate. Caracterizat printr-o manifestare agresivă, este responsabil de 50% din cazurile de orbire datorate glaucomului. Prevalența GPUÎ în rândul populației generale prezintă 0,67%, în populația asiatică fiind între 1,7-10,1%. Diagnosticarea și tratamentul eficient și sigur a GPUÎ sunt direcțiile principale în prevenirea orbirii de glaucom. Scopul studiului constă în evaluarea efectului facoemulsificării în tratamentul pacienților cu GPUÎ acut și cronic, care initial au fost compensați prin tratament medical sistemic și laser iridotomia periferică. Materiale și metode. În studiu au fost incluși 31 de pacienți dintre care 16 bolnavi cu GPUÎ acut și 15 cu GPUÎ cronic, tratați în OMCO SCM ,,Sfânta Treime” între anii 2018-2021. Facoemulsificarea cu implantarea LIO a fost efectuată în medie la 29 de zile de la atacul acut de glaucom. Perioada postoperatorie de evaluare a pacienților a fost de 6 luni. Parametrii analizați: PIO, AV, numarul colirurilor antiglaucomatoase administrate, aspectul gonioscopic, adâncimea CA pre și postoperator, complicatiile postoperatorii. Rezultate. În perioada postoperatorie PIO a avut o descreștere în ambele grupur: la pacienții cu GPUÎ acut - de la 21mmHg până la 16mmHg, iar în grupul pacienților cu GPUÎ cronic - de la 22mmHg pâna la 18mmHg. S-a obținut o descreștere a numarului de coliruri antiglaucomatoase administrate în postoperator de la 2.4 pâna la 0,3 (I gr) și 2,06 la 2,0 (grII). Adâncimea CA în ambele grupuri s-a mărit (gr. I de la 1,65 mm la 2,92mm, gr. II de la 1,73mm la 2,89mm). Schimbarea aspectului gonioscopic s-a manifestat prin dispariția contactului irido trabecular PAS mai mult de 180% în postoperator în grupul I și fără schimbări în grupul II. AV s-a marit în ambele grupuri. Complicațiile dezvoltate de 1 pacient din grupul I (6%) și 2 pacienți din grupul II (13%) au fost sub formă de HTO. Concluzii. Facoemulsificarea cu implantarea LIO la pacienții cu GPUÎ acut în perioada postoperatorie a dus la o deschidere a UCA și o degajare a PIO, ceea ce a permis suspendarea tratamentului antiglaucomatos topic ân 88%, spre deosebire de GPUÎ cronic, la care tratamentul topic a rămas același, fiind cauzat de schimbarile ireversibele din unghiul camerular. Înlăturarea cataractei a dus la îmbunătățirea AV la toți pacienții.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină: Conferința științifico-practică a oftalmologilor din municipiul Chișinău cu participare națională și internațională „Actualități în oftalmologie” ediția a VII-a, 08-09 aprilie 2022, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2022/04/TIPAR_Actuslitati-in-oftalmologie-30-martie-2022.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/20728
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 1(92) / 2022 Supliment

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ROLUL_FACOEMULSIFICARII_IN_TRATAMENTUL_GLAUCOMULUI_PRIMAR_p.79.pdf97.19 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback