USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/20824
Title: Procedeu microchirurgical de tratament al găurii maculare
Other Titles: Surgical procedure for the treatment of macular hole
Authors: Dragomir, Corina
Jeru, Ion
Corduneanu, Angela
Keywords: macular hole;triamcinolone;vitrectomy
Issue Date: 2022
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină" din Republica Moldova
Citation: DRAGOMIR, Corina, JERU, Ion, CORDUNEANU, Angela. Procedeu microchirurgical de tratament al găurii maculare = Surgical procedure for the treatment of macular hole. In: Sănătate publică, economie şi management în medicină. 2022, nr. 1(92), p. 107. ISSN 1729-8687.
Abstract: Summary. Macular pathology is a very important branch of in vitro-retinal surgery, due to the major impact on visual acuity and special technical difficulties. It represents one of the major problems of ophthalmology. Modern methods of diagnosis and treatment can slow the progression of the pathology, and new researchers continue to discover new ways to stop it.
Actualitatea temei. Gaura maculară (GM) reprezintă un defect în toată grosimea retinei, concentric față de fovee. Metoda clasică chirurgicală utilizată in GM este vitrectomia, care ajută la recuperarea pierderii acuitătii vizuale în majoritatea cazurilor. Tehnicile și instrumentariul endoscopic transconjunctival au devenit standardul ,,de aur” în chirurgia vitreo-retiniană. Scopul studiului este de a evalua informațiile știintifice existente cu privire la patologia GM, de a prezenta un rezumat și noi abordări de tratament al GM, respectiv, vitrectomia cu instrumentar de 25 G și tamponament cu aer. Materiale şi metode. Acest studiu prezintă informații obținute din activitațile științifice și clinice ale autorilor și o căutare selectivă a literaturii de specialitate, folosind termenii ,,gaură maculară”, „vitrectomie”, „protocol operator”. Se raportează noi abordări de tratament al gaurii maculare și terapii de viitor. Rezultate și discuții. Chirurgia vitreo-retiniană a fost efectuată pe un caz cu „gaură maculară”, ținându-se cont de starea vitrosului în preoperator. Modificările vitrosului și rezultatele intervenției microchirurgicale au fost contrapuse cu datele literaturii de specialitate. În studiul nostru a fost propusă o variantă originală de tratament microchirurgical pentru gaura maculară, și anume vitrectomia prin pars plana cu instrumentar transconjunctival de 25G, folosirea Triamcinolon-ului în calitate de colorant pentru membrana limitantă internă, utilizarea aerului ca metodă de endotamponament și poziționare postoperatorie în decubit ventral a pacientului pentru 24 de ore. Concluzie. Actualmente toate intervențiile microchirurgicale vitreo-retiniene pot fi tehnic efectuate prin vitrectomie transsclerală, cu rezultate superioare vitrectomiei pe 25G, iar tendința este de a trece în următorii ani la instrumentariul de 27G.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină: Conferința științifico-practică a oftalmologilor din municipiul Chișinău cu participare națională și internațională „Actualități în oftalmologie” ediția a VII-a, 08-09 aprilie 2022, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2022/04/TIPAR_Actuslitati-in-oftalmologie-30-martie-2022.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/20824
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 1(92) / 2022 Supliment

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PROCEDEU_MICROCHIRURGICAL_DE_TRATAMENT_AL_GAURII_MACULARE_p.107.pdf97.45 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback