USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/22404
Title: Alimentaţia - unul din factorii determinanţi ai obezităţii
Authors: Saftiuc, Natalia
Keywords: alimentaţie;nutriţie;obezitate;supraponderalitate
Issue Date: 2022
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova
Citation: SAFTIUC, Natalia. Alimentaţia - unul din factorii determinanţi ai obezităţii: [poster]. In: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 19-21 octombrie 2022: culegere de postere electronice. 2022, p. 55.
Abstract: Introducere. Comportamentul populaţiei din ultimele decenii se asociază cu avansarea stilului de viaţă sedentar şi raţie alimentară inadecvată. Aceştea pot fi doi factori determinanţi esenţiali în dezvoltarea supraponderalităţii şi trecerea în obezitate abdominală. Excesul de greutate şi obezitatea sunt definite ca acumulare anormală sau excesivă de grăsime care prezintă un risc pentru sănătate. Persoanele la care indicele masei corporale are valoarea peste 25 este considerată supraponderală, iar peste 30 este obeză. Obezitatea a crescu, atingând proporţii epidemice, peste 4 milioane de oameni mor în fiecare an ca urmare a supraponderalităţii sau a obezităţii, în funcţie de povara globală a bolii. Scop. Argumentarea alimentaţiei ca factor determinant şi a importanţei alimentaţiei raţionale în prevenirea obezităţii. Material si metode. A fost realizat un studiu descriptiv, fiind colectate şi analizate informaţii la temă, utilizând motorul de căutare Google Scolar. Au fost analizate 18 surse publicate de autori din Republica Moldova, România, Franţa, Polonia, în 2020-2021. Cuvintele-cheie aplicare: alimentaţie; nutriţie; obezitate; supraponderalitate. Rezultate. Rolul aportului alimentar bogat în grăsimi în etiologia excesului de greutate este controversat. Multiple studii evidenţiază impactul dietei nesănătoase asupra ţesuturilor afectate de obezitate şi mecanismele care promovează inflamaţia şi senescenţa ulterioară. Studii actuale susţin dovezile aportului de carbohidraţi, grăsimi, proteine, fibre alimentare, densitatea energetică şi indicele glicemic sunt legate de indicele masei corporale şi circumferinţa taliei, conducând la supraponderalitate şi ulterior - la obezitate. Prevenirea obezităţii prin excluderea factorului alimentar necesară sporirea cunoştinţelor despre nutriţie şi promovarea modului activ de viaţă. Concluzii: Alimentaţia ca factor trigger în dezvoltarea obezitătii este considerată atunci când aportul de energie depăşeşte continuu consumul de energie, provocând un dezechilibru energetic cronic fundamental.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 2022
URI: https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/culegere_de_postere_2022.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/22404
Appears in Collections:Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 19-21 octombrie, 2022: Culegere de postere

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
46_ALIMENTAIA_UNUL_DIN_FACTORII_DETERMINANTI_AI_OBEZITAII_p.55.pdf245.55 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback