USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/23285
Title: Fenomenul "epuizării profesionale (Burnout)" în timpul pandemiei COVID-19 la angajații întreprinderilor de procesare a cărnii
Other Titles: The phenomenon of "Burnout" during the COVID-19 pandemic among employees of meat processing enterprises
Authors: Pînzaru, Iurie
Keywords: burnout (professional exhaustion);detachment from social relations;professional involvement;perceived stress
Issue Date: 2022
Publisher: Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova
Citation: PÎNZARU, Iurie. Fenomenul "epuizării profesionale (Burnout)" în timpul pandemiei COVID-19 la angajații întreprinderilor de procesare a cărnii. In: Arta Medica. 2022, nr. 4(85), pp. 67-69. ISSN 1810-1852. DOI: 10.5281/zenodo.7328796
Abstract: Rezumat Obiective. Angajații de la întreprinderile de procesare a cărnii înregistrează niveluri de stres și epuizare profesională (burnout) mai crescute comparativ cu alte categorii profesionale, deoarece, în perioada pandemiei COVID-19, s-au atestat printre puținele ramuri care au activat fără întrerupere, dat fiind că asigurarea securității alimentare rămâne o problemă prioritară. Materiale și metode. S-a efectuat un studiu sociologic în scopul determinării epuizării profesionale (burnout) în rezultatul chestionării a 60 angajați de la trei întreprinderi de procesare a cărnii din două teritorii administrative. Rezultate și discuții. A fost determinat rolul pandemiei COVID-19 în epuizarea profesională a angajaților de la întreprinderile de procesare a cărnii. Angajații au apreciat că, la finele turei de lucru s-au simțit obosiți și epuizați – 51 persoane (85%), dintre care 58% femei. Toate persoanele care s-au îmbolnăvit de COVID-19 au fost spitalizate, iar 84,6% au apreciat că au devenit mai epuizați din primele ore ale activității, femeile au reprezentat 54%. Concluzii. Rezultatele prezentului studiu confirmă faptul că pandemia COVID-19 a jucat un rol substanțial în epuizarea profesională, bazat pe nivelul sporit al stresului cronic la locul de muncă a angajaților întreprinderilor de procesare a cărnii. Astfel, este necesar organizarea măsurilor de prevenție pentru îmbunătățirea calității vieții angajaților.
Summary Objectives. Employees of meat processing enterprises register higher levels of stress and professional exhaustion (burnout) compared to other professional categories, because, during the COVID-19 pandemic, they were among the few branches that operated without interruption, given that ensuring food security remains a priority issue. Material and methods. A sociological study was carried out in order to determine professional exhaustion (burnout) as a result of the survey of 60 employees from three meat processing enterprises in two administrative territories. Results and discussions. The role of the COVID-19 pandemic in the professional burnout of employees at meat processing enterprises was determined. The employees appreciated that at the end of the work shift, 51 people (85%) felt tired and exhausted, 58% of whom were women. All people who fell ill with COVID-19 were hospitalized, and 84.6% appreciated that they became more exhausted from the first hours of work activity, 54% of them are women. Conclusions. The results of this study confirm the fact that the COVID-19 pandemic played a a substantial role in professional burnout as a result of chronic stress at the workplace of employees of meat processing enterprises. Thus, it is necessary to organize preventive measures to improve the quality of life of employees.
metadata.dc.relation.ispartof: Arta Medica: Conferința Națională cu Participare Internațională ”Protecția sănătății - pentru un viitor sigur”, 24-25 noiembrie 2022, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://artamedica.md/index.php/artamedica/issue/view/14/20
DOI: 10.5281/zenodo.7328796
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/23285
ISSN: 1810-1852
1810-1879
Appears in Collections:Arta Medica Nr. 4(85) 2022 ediție specială



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback