USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/23286
Title: Regimul alimentar al cadrelor didactice ca factor de risc al mediului ocupațional din instituțiile de învățământ primar și secundar general din Republica Moldova
Other Titles: Teachers’ diet as a risk factor of the occupational environment in primary and general secondary educational institutions in the Republic of Moldova
Authors: Cheptea, Dumitru
Rubanovici, Vladislav
Chirlici, Alexei
Puzur, Elena
Cebanu, Serghei
Keywords: teaching staff;diet;occupational environment
Issue Date: 2022
Publisher: Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova
Citation: CHEPTEA, Dumitru, RUBANOVICI, Vladislav, CHIRLICI, Alexei, et al. Regimul alimentar al cadrelor didactice ca factor de risc al mediului ocupațional din instituțiile de învățământ primar și secundar general din Republica Moldova. In: Arta Medica. 2022, nr. 4(85), pp. 70-73. ISSN 1810-1852. DOI: 10.5281/zenodo.7328807
Abstract: Rezumat Obiective. Studiul a avut drept scop evaluarea igienică a regimului alimentar a cadrelor didactice ca factor de risc al mediului ocupațional. Material și metode. A fost realizat un studiu descriptiv transversal cu includerea a 519 cadre didactice, care activează în instituțiile de învățământ preuniversitar din Republica Moldova. Rezultate. Femeile au alcătuit 97% din respondenți. S-a constatat, că doar 8% din respondenți respectau regimul alimentar, iar circa 19% se alimentau luând masa doar o singură dată pe zi. Conform rezultatelor anchetării de mese diversificate au avut parte mai puțin de 46%. Regimul alimentar incorect a cauzat apariția unor patologii a aparatului digestiv la 34% de cadre didactice și a problemelor de sănătate a sistemului circulator – la 30% de respondenți. Concluzie. Rezultatele studiului demonstrează importanța regimului alimentar ca factor de risc, inclusiv ocupațional, pentru cadrele didactice.
Summary Objectives. The aim of the study was the hygienic evaluation of the teachers’ diet as a risk factor of the occupational environment. Material and methods. A cross-sectional descriptive study was carried out with the inclusion of 519 teaching staff, who work in pre-university educational institutions in the Republic of Moldova. Results. Women made up 97% of respondents. It was found that only 8% of the respondents respected the diet, and about 19% ate only once a day. According to the results of the survey, less than 46% had diversified meals. The incorrect diet caused the appearance of pathologies of the digestive system in 34% of teachers and health problems of the circulatory system – in 30% of respondents. Conclusion. The results of the study demonstrate the importance of diet as a risk factor, including occupational, for teachers.
metadata.dc.relation.ispartof: Arta Medica: Conferința Națională cu Participare Internațională ”Protecția sănătății - pentru un viitor sigur”, 24-25 noiembrie 2022, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://artamedica.md/index.php/artamedica/issue/view/14/20
DOI: 10.5281/zenodo.7328807
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/23286
ISSN: 1810-1852
1810-1879
Appears in Collections:Arta Medica Nr. 4(85) 2022 ediție specială



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback