USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/23724
Title: Adresabilitatea la medicul stomatolog a elevilor şcolilor profesionale din Republica Modova
Authors: Zepca, Victor
Iziumov, Nina
Ciobanu, Anatolii
Baroncea, Angela
Issue Date: 2009
Publisher: Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
Citation: ZEPCA, Victor, IZIUMOV, Nina, CIOBANU, Anatolii, BARONCEA, Angela. Adresabilitatea la medicul stomatolog a elevilor şcolilor profesionale din Republica Modova. In: Medicina stomatologică. 2009, Nr. 2(11), p. 48. ISSN 1857-1328.
Abstract: Introducere. Prezentarea regulată la medicul stomatolog în lipsa unei boli aparente asigură depistarea precoce a maladiilor cavităţii bucale şi evitarea posibililor complicaţii. Scopul cercetării a fost de a studia adresabilitatea la medicul stomatolog pentru o verificare, detartraj sau alte tratamente stomatologice a elevilor din instituţiile de învăţământ profesional secundar din Republica Moldova. Material şi metodă. Utilizând metoda chestionarului, pe un lot de 762 persoane (fete — 343, băieţi — 419) din 14 şcoli profesionale cu termenul de instruire 3 ani din mun. Chişinău şi raioanele Republicii Moldova, s‑au cules informaţii despre adresabilitatea la medici specialişti, inclusiv la stomatolog. Rezultate. Din rezultatele chestionării elevilor şcolilor profesionale rezultă că nu s‑au adresat medicului stomatolog pentru o verificare, detartraj sau alte tratamente stomatologice 40,3% elevi; cu mai mult de 24 luni în urmă s‑au adresat 15,0%; între 12 şi 24 luni — 13,1% şi în ultimele 12 luni — 31,6%. Adresarea precoce la medicul stomatolog este diferită în lotul de fete şi băieţi: în ultimele 12 luni, ce au precedat chestionarea, au apelat la medicul stomatolog 35,3% fete şi 28,6% băieţi. Specialitatea medicului, la care au apelat ultima dată elevii din şcolile profesionale este nominalizată stomatologul în 4,4% cazuri de către fete şi 1,9% de către băieţi. Concluzii. — Adresabilitatea elevilor şcolilor profesionale la medicul stomatolog este joasă; — Fetele manifestă, comparativ cu băieţii, o prezenţă la medicul stomatolog mai frecventă şi mai precoce. Recomandări. — Este necesar de a forma la copii şi adolescenţi practica de a face controlul regulat la medicul stomatolog cu scopul de menţinere a sănătăţii cavităţii bucale. Rolul primordial în această activitate le revine instituţiilor de învăţământ preşcolar şi preuniversitar sub controlul specialiştilor din domeniu.
metadata.dc.relation.ispartof: Medicina Stomatologică
URI: https://www.asrm.md/ro/arhiva/nr-2-11-2009
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/23724
ISSN: ISSN 1857-1328
Appears in Collections:Medicina Stomatologică 2009/ Nr. 2(11)



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback