USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/24030
Title: Accidentul vascular cerebral la copil: protocol clinic naţional (ediția I) PCN-404
Authors: Revenco, Ninel
Hadjiu, Svetlana
Crivceanscii, Larisa
Călcîi, Cornelia
Sprincean, Mariana
Lupușor, Nadejda
Issue Date: 2022
Publisher: Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”
Citation: Accidentul vascular cerebral la copil: protocol clinic naţional (ediția I) PCN-404. Chișinău, 2022, 83 p.
Abstract: Acest protocol a fost elaborat de grupul de lucru al Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova (MS RM), constituit din specialiştii Departamentului Pediatrie, inclusiv Clinica Neurologie Pediatrică a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Protocolul naţional este elaborat în conformitate cu ghidurile internaţionale actuale privind AVC la copil şi va servi drept bază pentru elaborarea protocoalelor instituţionale în baza posibilităţilor reale ale fiecărei instituţii în anul curent. La recomandarea MS al RM pentru monitorizarea protocoalelor instituţionale pot fi folosite formulare suplimentare, care nu sunt incluse în protocolul clinic naţional. Protocolul este elaborat pentru profesioniștii din domeniul sănătății, oferă recomandări, informații și îndrumări pentru a sprijini luarea de decizii clinice privind gestionarea copiilor cu AVC. Protocolul clinic a fost pregătit pentru MS al RM de către un grup de experți clinici de referință și vizează obținerea unei bune îngrijiri pediatrice posibile în acest domeniu. Protocolul clinic care descrie managementul AVC la copii este important, deoarece oferă recomandări despre faptul cum trebuie susținuți mai eficient copiii care au suferit un AVC și, de asemenea, și familiile lor. În prezent, în RM, acest Protocol clinic este unul din cele mai cuprinzătoare și actualizate documente cu privire la modul în care ar trebui oferită îngrijirea copilului cu AVC. Acest protocol acoperă întreaga cale de îngrijire a copilului, de la identificarea, diagnosticarea și gestionarea copiilor și tinerilor cu AVCIA și AVCH până la tranziția lor la recuperare și îngrijirea în familie. Protocolul se adresează profesioniștilor care activează în îngrijirea primară, pediatrie și neurologie pediatrică acută de nivel secundar și până la specialiștii de nivel terțiar, precum și celor din sectorul ambulanței, unității de terapie intensivă pediatrică, pediatrie comunitară, neurodizabilități, educație și servicii sociale. La fel, și specialiștilor care au responsabilitatea punerii în funcțiune a serviciilor responsabile de AVC. Acest protocol subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare în domeniul AVC la copil. De asemenea, vine să ajute cercetătorii și organismele de finanțare să identifice întrebările și domeniile cheie la care încă trebuie să se răspundă prin cercetare. Le mulțumim cu considerație tuturor specialiștilor care s-au implicat în elaborarea unui Protocol clinic atât de important pentru RM.
URI: https://ms.gov.md/wp-content/uploads/2022/06/PCN-404-Accidentul-vascular-cerebral-la-nou-n%C4%83scut-%C8%99i-copil.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/24030
Appears in Collections:Protocoale clinice naţionale

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PCN_404_Accidentul_vascular_cerebral_la_nou_nascut_si_copil.pdf2.88 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback