USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/24444
Title: Medicina preventivă în Republica Moldova – trecut, prezent, viitor
Authors: Friptuleac, Grigore
Bahnarel, Ion
Cebanu, Serghei
Cazacu-Stratu, Angela
Paraschiv, Angela
Bălan, Greta
Keywords: medicină preventivă;cercetare științifică;activitate practică;realizări;prevenție
Issue Date: 2023
Publisher: Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova
Citation: FRIPTULEAC, Grigore, BAHNAREL, Ion, CEBANU, Serghei, et al. Medicina preventivă în Republica Moldova – trecut, prezent, viitor. In: One Health & Risk Management. 2023, ed. spec., mater. conf. „Tendințe actuale și provocări în medicina preventivă”, 8-9 iunie 2023, pp. 14-22. ISSN 2587-3458.
Abstract: Introducere. Pe parcursul timpului, medicina clinică, în scopul tratamentului bolnavilor, s-a dezvoltat în corespundere cu descoperirile ştiinţifice din domeniile biologiei şi ştiinţelor naturale în general, iar medicina preventivă, fiind mai cuprinzătoare în scop şi mai complexă în mijloace de aplicare şi realizare, are sarcina de a supraveghea starea de sănătate, factorii de risc din mediu și colectivitățile populaționale. Material și metode. A fost analizate activitățile din domeniul medicinei preventive realizate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, colaboratorii Departamentului Medicină Preventivă, din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”„Nicolae Testemițanu”. Sunt analizate și oglindite rezultatele cercetării științifice și rezultatele practice din domeniul medicinei preventive și nominalizate persoane de știință și practicieni care au activat și au adus un aport considerabil la dezvoltarea sistemului dat în practică, didactică și cercetare. Rezultate. Sunt prezentate date despre istoria dezvoltării medicinei preventive în Republica Moldova, realizările practice și științifice, sarcinile pe viitor. Se accentuează faptul că la diferite etape de dezvoltare a medicinei preventive în republică, denumirile instituțiilor și facultăților de medicină preventivă au fost diferite, dar esența totdeauna a fost una – prevenirea maladiilor și fortificarea sănătății populației. Astfel, pe parcursul anilor au activat diferite instituții din sectorul practic (Stația Sanitaro-Epidemiologică Republicană, stațiile sanitar-epidemiologice orășenești și raionale, Centrul Național Științifico-Practic de Medicină Preventivă și centrele de medicină preventivă teritoriale, Centrul Național de Sănătate Publică și centrele teritoriale de sănătate publică, Agenția Națională pentru Sănătate Publică), din sectorul didactic (Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, ulterior Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”) și din cel științific (Institutul Moldovenesc de Cercetări Ştiinţifice în Igienă şi Epidemiologie, Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, Centrul Național Științifico-Practic de Medicină Preventivă, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Agenția Națională pentru Sănătate Publică). În prezent, sarcina de bază a serviciilor practic, didactic și științific constă în dezvoltarea de mai departe a științei profilactice, implementarea reformelor organizatorice şi a metodelor avansate de supraveghere preventivă şi curentă a sănătăţii populaţiei şi a factorilor determinanţi, pregătirea cadrelor în corespundere cu necesitățile în activitatea ştiinţifică şi practică. Concluzii. Au fost sistematizate datele despre istoria dezvoltării medicinei preventive în republică care a trecut printr-o multitudine de reforme, în urma cărora a acumulat rezultate remarcabile în domeniul practicii, cercetării științifice și activității didactice.
metadata.dc.relation.ispartof: One Health & Risk Management: Conferința națională cu participare internațională „Tendințe actuale și provocări în medicina preventivă” organizată în cadrul celei de-a XXXVII-a ediție a Săptămânii Medicale Balcanice „Perspective ale Medicinei Balcanice în era post COVID-19”, 8-9 iunie 2023
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/24444
https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/issue/view/26/41
ISSN: 2587-3458
2587-3466
Appears in Collections:One Health & Risk Management iunie 2023, Ediție specială

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Medicina_preventiva_in_Republica_Moldova_trecut_prezent_viitor.pdf302.22 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback