USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/24662
Title: Indici ai sistemului antioxidant la pacienții cu pancreatită cronică în funcție de durata consumului de alcool
Other Titles: Indicators of the antioxidant system in patients with chronic pancreatitis depending on the duration of alcohol consumption
Authors: Bugai, Rodica
Keywords: chronic pancreatitis;oxidative stress;antioxidant system
Issue Date: 2022
Publisher: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences
Citation: BUGAI, Rodica. Indici ai sistemului antioxidant la pacienții cu pancreatită cronică în funcție de durata consumului de alcool = Indicators of the antioxidant system in patients with chronic pancreatitis depending on the duration of alcohol consumption. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova. 2022, vol. 29(3), anexa 1, p. 213. ISSN 2345-1467.
Abstract: Introducere. Numeroase studii au demonstrat susceptibilitatea țesutului pancreatic la consumul de alcool, exercitat prin diferite mecanisme, inclusiv și prin inducerea stresului oxidativ. Scop. Evaluarea indicilor sistemului antioxidant la pacienții cu pancreatită cronică în funcție de durata consumului de alcool. Material și metode. Studiul a cuprins 100 de pacienți cu PC, bărbați/femei – 55%/45%, vârsta medie – 47 ± 0.93 ani (19-59 ani). Modificările clinice și paraclinice specifice pancreatitei cronice au fost evaluate conform recomandărilor Societății Europene de Gastroenterologie. Acordul informat a fost obținut de la toți pacienții.. Indicii sistemului antioxidant (SAO) evaluați în sângele venos: Activitatea Antioxidantă Totală (AAT)-în fazele hexanică (hexan.) și izopropanolică (izopr.), Superoxiddismutaza (SOD), Catalaza, Glutadionreductaza (GR). Rezultate. Consumul de alcool a fost confirmat la 55 de pacienți: la 3 ≤10 ani, la 16 ̶ 10-20 ani, la 27 ̶ 20-30 ani, la 9 > 30 ani. La creșterea duratei de utilizare a alcoolului de la ≤10 ani la >30 ani s-a identificat: scăderea activității SOD (u/c) de la 1395,45 ± 47,51 la 1141,10 ± 70,61, F = 3,51, p < 0,05, Catalazei (μM/ s.l) de la 9,84 ± 0,24 la 7,95 ± 1,07, F = 4,51, p < 0,05; AAThexan. (mMDPPH/l) de la 8,62 ± 0,82 la 6,80 ± 0,49, F = 3,53, p < 0,05. Concluzii. Consumul de alcool de durată afectează țesutul pancreatic prin diferite mecanisme, ca rezultat are loc inducerea stresului oxidativ, manifestat prin scăderea activității indicilor sistemului antioxidant.
Introduction. Numerous studies have shown the susceptibility of pancreatic tissue to alcohol consumption, exerted by various mechanisms, including the induction of oxidative stress. Purpose of the study. Evaluation of antioxidant system indices in patients with chronic pancreatitis according to the duration of alcohol consumption. Material and methods. The study included 100 patients with chronic pancreatitis, men/women – 55% / 45%, mean age – 47 ± 0.93 years (19-59 years). Clinical and paraclinical changes specific to chronic pancreatitis were evaluated according to the recommendations of the European Society of Gastroenterology. Informed agreement was obtained from all patients. Indications of the antioxidant system (ODS) assessed in venous blood: Total Antioxidant Activity (AAT) - in the hexane (hexane) and isopropanol (isopr.) phases, Superoxidismutase (SOD), Catalase, Glutadionereductase (GR). Results. Alcohol consumption was confirmed in 55 patients: in 3 patients ≤ 10 years, in 16 of 10-20 years, in 27 of 20-30 years, in 9 of > 30 years. Increasing the duration of alcohol use from ≤ 10 years to > 30 years was identified: decrease in SOD activity (u/c) from 1395.45 ± 47.51 to 1141.10 ± 0.61, F = 3.51, p < 0.05, Catalase (μM /s.l) from 9.84 ± 0.24 to 7.95 ± 1.07, F = 4.51, p < 0.05; AAT-hexan. (mMDPPH/l) from 8.62 ± 0.82 to 6.80 ± 0.49, F = 3.53, p < 0.05. Conclusions. Prolonged alcohol consumption affects the pancreatic tissue through various mechanisms, as a result there is an induction of oxidative stress, manifested by decreased activity of antioxidant system indices.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences
URI: https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/MJHS_29_3_2022_anexa_.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/24662
ISSN: 2345-1467
Appears in Collections:Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2022 nr. 3(29) Anexa 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MJHS_29_3_2022_A_p213.pdf154.36 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback