|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 1. COLECȚIA INSTITUȚIONALĂ
- Revista de Științe ale Sănătății din Moldova
- Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2022 nr. 3(29) Anexa 1
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/24919
Title: | Identificarea compușilor fenolici din diferite grupe chimice în unele plante din flora Republicii Moldova |
Other Titles: | Identification of phenolic compounds of different chemical groups in some plants of the flora of the Republic of Moldova |
Authors: | Benea, Anna Nicolușca, Olga |
Keywords: | phenolic compounds;identification;thin layer chromatography;plant materials |
Issue Date: | 2022 |
Publisher: | Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova |
Citation: | BENEA, Anna, NICOLUȘCA, Olga. Identificarea compușilor fenolici din diferite grupe chimice în unele plante din flora Republicii Moldova = Identification of phenolic compounds of different chemical groups in some plants of the flora of the Republic of Moldova. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova. 2022, vol. 29(3), anexa 1, p. 470. ISSN 2345-1467. |
Abstract: | Introducere. Plantele sunt o fabrică de compuși chimici, în special de metaboliți secundari: heterozide, compușii fenolici, ulei volatil și alcaloizi. Majoritatea acestor compuși sunt molecule mici cu activitate antibacteriană, deși puțini se utilizează ca antibiotice în practica clinică sau ca conservanți alimentari. Scopul lucrării. Identificarea compușilor fenolici în produsele vegetale, colectate din flora spontană și cultivată a Republicii Moldova. Material și Metode. Utilizând metoda de cromatografie pe strat subțire, au fost identificați compuși fenolici în produsele vegetale: 18 plante din flora spontană și cultivată. Separarea compușilor chimici în soluțiile extractive a fost realizată în 2 sisteme de solvenți: acid formic : apă : etilacetat (6:9:90) și n-butanol : acid acetic : apă (4:1:5). Rezultate. După developarea și examinarea plăcilor cromatografice în lumina UV 366 nm, acidul clorogenic a fost identificat în:Hyssopis herba (Rf~0,40), Absinthii herba, Millefolii herba (Rf~0,47), Aroniae fructus, Berberidis fructus (Rf~0,47); acidul cafeic s-a identificat în Salviae sclareae flores, Hyssopis herba, Absinthii herba, Millefolii herba, Berberidis fructus (Rf~0,95), iar rutozida (Rf~0,19) și hiperozida (Rf~0,45) au fost identificate în frunze de ceai negru și verde. Spotul roșu ai catechinei a fost mai pronunțat în soluțiile extractive de Tormentillae rhizamata și Bergeniae rhizomata (Rf~0,93). Concluzii. În 3 produse vegetale au fost identificați compuși fenolici din flavonoide (rutozida, hiperozida), acizii clorogenic și cafeic au fost identificați în 6 produse vegetale, substanțele tanante (catechina, galotanin), de asemenea, au fost identificate în 6 produse vegetale. Introduction. Plants are a factory of chemical compounds, especially secondary metabolites: heterosides, phenolic compounds, essential oil, and alkaloids. Most of these compounds are small molecules with antibacterial activity, although few are used as antibiotics in clinical practice or as food preservatives. Objective of the study. The identification of phenolic compounds in plant products collected from the wild and cultivated flora of the Republic of Moldova. Material and Methods. Using the thin-layer chromatography method, phenolic compounds were identified in the plant materials of 18 wild and cultivated plants. Separation of chemical compounds in extractive solutions was performed in 2 solvent systems : formic acid : water : ethyl acetate (6:9:90) and n-butanol : acetic acid : water (4:1:5). Results. After development and examination of chromatographic plates under UV 366nm light, chlorogenic acid was identified in: Hyssopis herba (Rf~0.40), Absinthii herba, Millefolii herba (Rf~0.47), Aroniae fructus, Berberidis fructus (Rf~0.47); caffeic acid was identified in Salviae sclareae flores, Hyssopis herba, Absinthii herba, Millefolii herba, Berberidis fructus (Rf~0.95), while the rutozide (Rf~0.19) and the hyperoside (Rf~0.45) were identified in black and green tea leaves; The catechin red spot was more pronounced in the extractive solutions of of Tormentillae rhizamata and Bergeniae rhizomata (Rf~0.93). Conclusion. Phenolic compounds from flavonoids (rutozide, hyperoside) were identified in 3 plant materials, chlorogenic and caffeic acids were identified in 6 plant materials, tanning substances (catechin, gallotannin) were also identified in 6 plant materials. |
metadata.dc.relation.ispartof: | Revista de Științe ale Sănătății din Moldova: Moldovan Journal of Health Sciences: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 19-21 octombrie 2022, Chișinău, Republica Moldova |
URI: | https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/MJHS_29_3_2022_anexa_.pdf http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/24919 |
ISSN: | 2345-1467 |
Appears in Collections: | Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2022 nr. 3(29) Anexa 1
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|