USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25037
Title: Estimarea igienică a stării de sănătate a lucrătorilor expuși riscului acțiunii pesticidelor
Authors: Zavtoni, Mariana
Bernic, Vladimir
Bucata, Elena
Keywords: sănătate;lucrători;risc;pesticide;examen medical
Issue Date: 2023
Publisher: Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova
Citation: ZAVTONI, Mariana, BERNIC, Vladimir, BUCATA, Elena. Estimarea igienică a stării de sănătate a lucrătorilor expuși riscului acțiunii pesticidelor. In: One Health & Risk Management. 2023, ed. spec.:„Tendințe actuale și provocări în medicina preventivă”, 8-9 iunie 2023: mater. conf. naț. cu particip. internațională. p. 73. ISSN 2587-3458.
Abstract: Introducere. Sănătatea constituie valoarea cea mai de preţ și o componentă de bază a dezvoltării și prosperării sociale. O preocupare a sănătății publice este domeniul de gestionare a pesticidelor – surse de pericol pentru sănătatea angajaților. Deşi pesticidele sunt dezvoltate prin proceduri foarte stricte de reglementare pentru a acționa cu siguranță rezonabilă şi cu un impact minim asupra sănătăţii umane, astăzi mai există preocupări cu privire la riscuri pentru sănătate ce rezultă din expunerea profesională. Scopul lucrării vizează analiza statistică a numărului de lucrători expuși acțiunii pesticidelor și a datelor privind starea lor de sănătate. Material şi metode. Întru realizarea scopului, s-a evaluat desfășurarea examenelor medicale ale persoanelor expuse acţiunii factorilor de risc profesional, analizând „Raportul statistic privind supravegherea și controlul de stat a sănătății publice”. Rezultate. Antrenarea lucrătorilor din domeniul agrar în procesele de gestionare şi de aplicare a pesticidelor ne invocă argumente în susținerea afirmației privind riscurile pentru sănătatea lor. Chiar utilizarea de rutină a pesticidelor poate prezenta risc major pentru sănătatea agricultorilor atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. În anul 2022, în republică își desfășurau activitatea 488 de obiective care au gestionat fluxul pesticidelor, dintre care 295 – depozite de păstrare și 193 – magazine ce au comercializat produsele în cauză. Estimând igienic datele examenului medical periodic al persoanelor implicate în agricultură, am constatat că 6435 au fost supuse examenului medical, din care examinate au fost 5613. 5565 au fost admise la lucru de bază, 38 au fost transferate temporar, iar 10 – transferate permanent la alt loc de muncă. La 242 de angajați au fost depistate pentru prima dată boli generale. Cunoașterea și monitorizarea factorilor ce pot duce la apariţia stărilor premorbide și morbide, elaborarea măsurilor de prevenție pentru sănătatea populației au o mare însemnătate în plan medical. Cât timp persistă aceste riscuri în procesul de activitate, siguranța sănătății angajaților din domeniul de gestionare a pesticidelor rămâne a fi o problemă primordială. Concluzii. Principiul fundamental în asigurarea sănătăţii populaţiei este profilaxia, iar controlul sănătăţii este o obligaţie a fiecărui om. Întrucât expunerea la pesticide prezintă un pericol continuu pentru sănătate, examenele medicale de calitate au o importanță majoră, deoarece nu doar preîntâmpină expunerea persoanelor cu patologii cronice la condiţii de muncă care ar putea agrava starea sănătăţii, ci asigură și diagnosticarea timpurie a stărilor premorbide.
metadata.dc.relation.ispartof: One Health & Risk Management: Conferința națională cu participare internațională „Tendințe actuale și provocări în medicina preventivă” organizată în cadrul celei de-a XXXVII-a ediție a Săptămânii Medicale Balcanice „Perspective ale Medicinei Balcanice în era post COVID-19”, 8-9 iunie 2023
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25037
https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/issue/view/26/41
ISSN: 2587-3458
2587-3466
Appears in Collections:One Health & Risk Management iunie 2023, Ediție specială



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback