USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25171
Title: Wheezingul la copil – abordare diagnostică și terapeutică
Authors: Ciucă, Ioana
Keywords: copil;wheezing;insuficiență respiratorie;diagnostic diferențial
Issue Date: 2023
Publisher: CEP Medicina
Abstract: Wheezing-ul reprezintă o problemă frecvent întâlnită în practica pediatrică. Fiind unul din cele mai des întîlnite semne clinice în afecțiunile respiratorii la populația pediatrică. Aproximativ 30 din copii prezintă cel puțin un episod de weezing pe parcursul vieții. Există evidențe puține privind diagnosticul și conduita în afecțiunile cu wheezing la copil. Investigațiile paraclinice nu sunt practic specifice și semnificative desigur într-un context viral, în cazul în care putem face determinări etiologice prin PCR, diagnosticul poate fi retrospectiv, determinările bacteriologice uzuale nu au nicio sensibiliate în cazul depistării agenților etiologici pulmonari. Indici de inflamație în mod obișnuit sunt normali iar imunograma poate arăta eventual o IgE mai mare. Evaluarea alergologică:Eo-marker predictiv asociat, IgE, ECP- fără valoarea predictivă, valorile normale nu exclud alergiile, teste cutanate, IgE specific alergeni respiratori pot să sugereze statusul atopic. Este important să diagnosticăm și diferențil , pentru că nu de puține ori, există riscul ca acest wheezing recurent să ascundă boli mai severe, cum ar fi fibroza chistică, corp strain aspirat. De aceea la pacienții care nu răspund la tratament ar fi indicat pentru un diagnostic diferențial, efectuarea investigațiilor suplimentare imagistice: Rx, EKG, Echo cardiac pentru evidențierea uneo posibile malformații vasculare cum ar fi arcul aortic supranumerar, IDR, testul sudorii, Ph metrie, Ba pasaj, angioCT, BAL, bronhoscopie. Concluzii: Consecințele wheezing-ului sunt semnificative deoarece în contextul în care prezența inflamației sau a obstrucției în căile respiratorii distale poate produce emfizem, poate produce tulburări de ventilație și implicit de perfuzie. Toate acestea având ca consecințe și risc dezvoltarea insuficienței respiratorii.
metadata.dc.relation.ispartof: Culegerea de lucrări a Conferinței cu participare internațională „Actualități în pneumologia copilului”, 22 iunie 2023, Chișinău, Republica Moldova
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25171
ISBN: 978-9975-82-328-9
Appears in Collections:Culegerea de lucrări a Conferinței cu participare internațională „Actualități în pneumologia copilului”

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
WHEEZINGUL_LA_COPIL.pdf244.3 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback