USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25366
Title: Capcana exoftalmiei la un bebeluș
Authors: Magdei, Corina
Jivalcovschi, Ala
Porosencov, Egor
Ababii, Polina
Știrbu, Alexandra
Issue Date: 2023
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Asociația Oftalmologilor din Moldova, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”
Citation: MAGDEI, Corina, JIVALCOVSCHI, Ala, POROSENCOV, Egor, et al. Capcana exoftalmiei la un bebeluș. In: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023: abstract book. Chișinău: [s. n.], 2023, p. 19.
Abstract: Introducere: Sindromul exoftalmic merită să fie bine cunoscut, din cauza potențialului său de gravitate și chiar din cauza simptomatologiei adeseori îngrijorătoare, a cărei rezolvare necesită colaborare între oftalmolog și alți specialiști. Scop: Lucrarea prezintă abordarea clinică a unui bebeluș de 2 luni, cu exoftalmie. Metode: Copilul s-a spilatalizat în mod urgent, în secția pediatrică. Se considera bolnav de 4 zile. Din spusele mamei, copilul s-a îmbolnăvit a 2-a zi după vaccinarea cu PENTA. Debutul a fost cu febră 38°C, bebelușului i-a fost administrat tratament simptomatic. 27/05/22 Starea generală cu agravare: febra pînă la 39°C, tusea răgușită, a apărut edem palpebral pe stînga. S-a aplicat tratament cu antibiotice, antipiretice, antiinflamatoare nesteroidiene, steroizi. Consult ORL: Rinosinuzita maxilo-etmoidală acută supurativă pe stânga. Edem reactiv periorbital pe stânga. Având în vedere caracterul oscilant al exoftalmiei, a fost indicată tomografia computerizată a orbitelor. Rezultatele investigatiei au relevat modificarile din parte scheletului orbital. Concluzie: Sindromul exoftalmic necesită pentru rezolvare, o colaborare multidisciplinară, care angajează după caz- oftalmolog, otorinolaringolog, neurochirurg, chirurg oro-maxilo-facial, internist, endocrinolog, fără a uita de medicul imagist, care este indispensabil în stabilirea diagnosticului. Totodată, relația medic-pacient înseamnă comunicare, colaborare, sinceritate, responsabilitate din partea ambelor părți pentru stabilirea diagnosticului corect și aplicarea tratamentului adecvat.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25366
Appears in Collections:”Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”: culegere de rezumate

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Capcana_exoftalmiei_la_un_bebelus.pdf146.81 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback