USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25367
Title: Abordare modernă a dacriocistorinostomiei endoscopice
Authors: Vetricean, Sergiu
Cernei, Vadim
Sencu, Eusebiu
Cebotari, Anastasia
Issue Date: 2023
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Asociația Oftalmologilor din Moldova, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”
Citation: VETRICEAN, Sergiu, CERNEI, Vadim, SENCU, Eusebiu, CEBOTARI, Anastasia. Abordare modernă a dacriocistorinostomiei endoscopice. In: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023: culegere de rezumate. Chișinău: [s. n.], 2023, p. 20.
Abstract: Introducere: Obstrucția căilor lacrimale apare ca epiforă monolaterală care poate fi asociată cu o afecțiune acută sau cronică, suprainfecție, cunoscută în mod obișnuit ca dacriocistită. Dacriocistorinostomiile endoscopice (END-DCR) și externe (EXT-DCR) sunt considerate în prezent tehnicile standard de aur pentru tulburările lacrimale dobândite. Cu toate acestea, nu a fost atins un consens unanim cu privire la care dintre aceste intervenții chirurgicale este cea mai potrivită pentru fiecare pacient. Astfel soluționarea problemei constă în alegerea rațională a metodei chirurgicale bazată pe anumite principii. Scopul lucrării: Determinarea criteriilor de preferință și selecția pacienților în utilizarea metodei chirurgicale endonazale a dacriocistorinstomiei în scop de tratament pentru pacienții cu epiforă, în special: patologii ale căilor lacrimale asociate cu patologii rinosinusale. Materiale și Metode: Informația expusă a fost selectată din publicații științifice, ghiduri naționale pentru a determina cele mai eficiente metode de diagnostic preoperator, indicații și contraindicații, tehnica chirurgicală și corecția patologiilor concomitente ORL, particularitățile managementului perioadei postoperatorii. Rezultate: Dovezi recente sugerează că cauza neefectuării a DCR prin metoda endoscopică este rezultatul lipsei de experiență în efectuarea procedurii, în principal la pacienți post-traumă. Totodată, cauza eșecului efectuării DCR externe poate fi patologia rinosinusală ,ca deviație de sept nazal sau hipertrofia cornetelor nazale inferioare, fiind nediagnosticată și netratată pre- sau intraoperator. DCR endoscopic este o metodă sigură, mai puțin invazivă, ce permite efectuarea procedurii fără cicatrice locală. Concluzii: Dacriocistorinostomia endonazală endoscopică ar trebui să fie preferată în cazul comorbidităților intranazale, având în vedere posibilitatea de a vizualiza și trata direct potențialele patologii intranazale. În cazuri de preferințele estetice ale pacientului, DCR endoscopică este tratamentul de elecție pentru exluderea apariției defectului cutanat în comparație cu metodă chirurgicală externă.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25367
Appears in Collections:”Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”: culegere de rezumate

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Abordare_moderna_a_dacriocistorinostomiei_endoscopice.pdf147.15 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback