USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25369
Title: Importanța colaborării oftalmolog-reumatolog în uveitele recidivante
Authors: Agachi, Svetlana
Groppa, Liliana
Bendelic, Eugeniu
Cușnir, Valeriu
Dumbrăveanu, Lilia
Usatîi, Rodica
Issue Date: 2023
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Asociația Oftalmologilor din Moldova, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”
Citation: AGACHI, Svetlana, GROPPA, Liliana, BENDELIC, Eugeniu, et al. Importanța colaborării oftalmolog-reumatolog în uveitele recidivante. In: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023: culegere de rezumate. Chișinău: [s. n.], 2023, p. 22.
Abstract: Introducere: Uveitele recidivante continuie să constituie o provocare de management atât pentru oftalmolog cât și pentru reumatolog. O parte impunătoare a uveitelor recidivante sunt înregistrate în cadrul bolilor reumatice (spondiloartrite seronegative, artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic și al.). Un diagnostic precoce și tratament cauzal adecvat poate contribui la prevenirea consecințelor nefaste ale acestei suferințe, fapt care demonstrează necesitatea unei colaborări între medicul oftalmolog cu reumatologul. Scopul: Cercetarea rezulatelor colaborării în ultimii 10 ani între catedra de oftalmologie și disciplina de reumatologie și nefrologie ai Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Metode: Analizarea cazurilor pacienților cu uveite acute și recidivante referite de către medicii oftalmologi bazelor clinice ale catedrei de oftalmologie la medicii reumatologi bazelor clinice ale disciplinei de reumatologie și nefrologie pe parcursul ultimilor 10 ani. Rezultate: Pe parcursul ultimilor 10 ani de către colaboratorii disciplinei de reumatologie și nefrologie au fost consultați 156 pacienți cu uveite, dintre care 103 pacienți ( 66,02%) au fost pacienți trimiși de către medicii oftalmologi, colaboratori ale catedrei de oftalmologie. Dintre acești pacienți 86 (55,12%) au fost pacienții cu maladii reumatice cunoscute, iar la 17 (10,9%) pacienți cu uveite diagnosticul de maladie reumatica a fost stabilit primar. Concluzie: Analiza realizată demonstrează impactul pozitiv al colaborării între medicul oftalmolog și reumatolog în vederea îmbunătățirii diagnosticului uveitelor asociate maladiilor reumatice, inclusiv a cazurilor cu uveita ca prima manifestare a acestora.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25369
Appears in Collections:”Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”: culegere de rezumate

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Importanta_colaborarii_oftalmolog_reumatologin_uveitele_recidivante.pdf146.43 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback