USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25372
Title: Biomicroscopia funcțională la lampa cu fantă
Authors: Șeremet, Aristia
Issue Date: 2023
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Asociația Oftalmologilor din Moldova, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”
Citation: ȘEREMET, Aristia. Biomicroscopia funcțională la lampa cu fantă. In: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023: culegere de rezumate. Chișinău: [s. n.], 2023, p. 25.
Abstract: Introducere: Imagistica oftalmologică a avansat evident odată cu apariția metodelor noi de obținere și păstrare a imaginilor. La moment imagistica oftalmologică este utilizată pentru înregistrarea diferitor afecțiuni oculare, monitorizarea evoluției diferitor patologii, cercetări științifice și educație. Biomicroscopia funcțională este una dintre metodele de imagistică oftalmologică care poate oferi informație atât despre patologia oculară, cât și cea sistemică. Una dintre cele mai frecvente patologii care afectează sistemul cardiovascular și ar putea fi studiată in-vivo este diabetul zaharat. Scop: Elucidarea opțiunilor moderne de cuantificare ale parametrilor microcirculației la nivelul conjunctivei bulbare la pacienții cu diabet zaharat. Metode: Am efectuat o căutare în bazele de date PubMed Central și Google Scholar, folosind cuvintele cheie „diabetes mellitus”, „microcirculation”, „bulbar conjunctiva”, „hemorheology”, „slit lamp” și „biomicroscopy”. Am analizat articole publicate în limba engleză în intervalul anilor 2000-2023. Rezultate: Microcirculația conjunctivală este o rețea complexă și accesibilă de microvase a căror evaluare cantitativă poate dezvălui proprietățile hemodinamice microvasculare. În prezent, algoritmii pentru măsurarea hemodinamicii conjunctivale utilizează sisteme manuale sau semiautomatizate, care pot oferi o perspectivă asupra stării generale a conjunctivei. Studiile au dezvăluit că persoanele cu diabet zaharat au diametre mai mari ale vaselor conjunctivale și o distribuție microvasculară anormală comparativ cu persoanele sănătoase. Diametrul și densitatea venulelor sunt mai mari la subiecții cu retinopatie diabetică neproliferativă decât cei cu retinopatie diabetică proliferativă. Aceste constatări implică faptul că parametrii microvasculari conjunctivali pot oferi o înțelegere mai bună a altor complicații microvasculare ale diabetului, cum ar fi neuropatia periferică și boala renală cronică. Concluzie: Biomicroscopia funcțională cu lampă cu fantă este o metodă cu un potențial util în studiul complicațiilor microvasculare ale diabetului zaharat și poate oferi biomarkeri valoroși pentru prezicerea instalării și progresiei patologiilor microvasculare.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25372
Appears in Collections:”Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”: culegere de rezumate

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Biomicroscopia_functionala_la_lampa_cu_fanta.pdf146.45 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback