USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25375
Title: Epiteliopatia pigmentară placoidă multifocală posterioară acută. Cazuri clinice.
Authors: Bucinscaia, Larisa
Popov, Elena
Salaur, Tamara
Corduneanu, Angela
Issue Date: 2023
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Asociația Oftalmologilor din Moldova, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”
Citation: BUCINSCAIA, Larisa, POPOV, Elena, SALAUR, Tamara, CORDUNEANU, Angela. Epiteliopatia pigmentară placoidă multifocală posterioară acută. Cazuri clinice. In: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023: culegere de rezumate. Chișinău: [s. n.], 2023, p. 31.
Abstract: Introducere: Epiteliopatia pigmentară placoidă multifocală posterioară acută (EPPMPA) este o boală inflamatorie rară, clasificată ca parte a spectrului sindroamelor white dot. EPPMPA afectează în primul rând coriocapilare și coroida internă, ce duce la modificări secundare ale retinei exterioare și ale EPR. Pacienții observă de obicei un debut rapid a încețoșarii vederii asociate cu scotoame centrale și paracentrale, fotopsii și metamorfopsii. Scopul lucrării: Evidenţierea particularităţilor de tratament al epiteliopatiei pigmentare placoide multifocale posterioare acute. Material şi metode: S-a evaluat cazul la 3 pacienți, de 19-22 ani, internați și examinați în cadrul clinicii Oftalmologie a Spitalului Clinic Republican “Timofei Moșneagă” cu scăderea progresivă a funcțiilor vizuale la ambii ochi. Rezultate: Toți pacienții s-au prezentat cu scăderea progresivă a acuității vizuale în câteva zile, prezența metamorfopsiilor și fotopsiilor la OU. La examinarea obiectivă: în toate cazurile segmentul anterior era fără modificări, fundoscopic au fost prezente multiple leziuni placoide alb-gălbui neconfluente de diferite dimensiuni în regiunea maculară cu extinderea paramaculară în unele cazuri. Tomografia în coerența optică: hiperreflectivitatea la nivelul straturilor retiniene externe și epiteliu pigmentar retinian (EPR) și întreruperea dintre retina externă și stratul elipsoid. Tratamentul indicat: pulsterapie cu Metilprednisolon 1000 mg intravenos nr. 3 și administrare subtenoniană de Sol.Triamcinolon 40 mg la OU, care s-a repetat peste 1 lună. Restabilirea funcțiilor vizuale s-a observat peste 2-4 săptămâni de la inițierea tratamentului. La examen în dinamică timp de 5 luni-2 ani fără semne de acutizare. Concluzii: Pentru a preveni utilizarea dozelor mari de steroizi sistemic este posibilă administrarea corticosteroizilor depo subtenonian cu efect clinic benefic de durată.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25375
Appears in Collections:”Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”: culegere de rezumate

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Epiteliopatia_pigmentara_placoida_multifocala_posterioara_acuta._Cazuri_clinice.pdf146.82 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback