USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25380
Title: Tratamentul chirurgical al găurii maculare. Cazuri clinice
Authors: Dumbraveanu, Lilia
Bendelic, Eugen
Bilba, Rodica
Cusnir, Vitalie
Bobescu, Nicolae
Issue Date: 2023
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Asociația Oftalmologilor din Moldova, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”
Citation: DUMBRAVEANU, Lilia, BENDELIC, Eugen, BILBA, Rodica, et al. Tratamentul chirurgical al găurii maculare. Cazuri clinice. In: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023: culegere de rezumate. Chișinău: [s. n.], 2023, p. 35.
Abstract: Introducere: Gauramaculară prezintă întreruperea tuturor straturilor ale retinei, caracterizată prin scotom central, scăderea acuității vizuale cu sau fără metamorfopsii. Boala apare de obicei după vârsta de 55 ani, afectând aproximativ sub 1% din populație, mai frecvent e întălnită la femei. Materiale si metode: Parametrii pacienților selectati: gaura maculara gradul 4, care poate fi combinata cu patologia concomitenta oculară, artifachia, cataracta incipientă, ce permit vizualizarea satisfăcătoare a zonei maculare. Tratament aplicat: vitrectomia + peelingul limitantei interne + aplicarea masei trombocitare + plombaj intern cu ulei de silicon. Metoda de preparare a autoplazmei (masei trombocitare) și metodologia de aplicare: de la pacient se prelevă sânge în 3 eprubete de 2 ml, ce conțin citrat de sodiu 3.2% (anticoagulant) și se centrifughează la 1000 rotații/minut, timp de 5 min. Prelevarea se efectuează cu 30-60 minute pînă la operație. Rezultate obținute: restabilirea integrătății tisulare și îmbunătățirea funcțiilor vizuale și calităţii vieţii pacienţilor. Concluzii: Aplicare autoserului bogat în trombocite – constitue încă o treaptă în siguranța procesului de închidere a găurii maculare. Metoda de preparare a autoserului este accesibilă tehnic și nu necesită surse financiare mari.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25380
Appears in Collections:”Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”: culegere de rezumate

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tratamentul_chirurgical_al_gaurii_maculare._Cazuri_clinice.pdf146.53 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback