USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25385
Title: Corelarea dintre nivelul proteinei C reactive și răspunsul la tratamentul chirurgical antiglaucomatos la iepuri
Authors: Iacubițchii, Maria
Paduca, Ala
Bendelic, Eugeniu
Pantea, Valeriana
Șcerbatiuc, Cristina
Issue Date: 2023
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Asociația Oftalmologilor din Moldova, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”
Citation: IACUBIȚCHII, Maria, PADUCA, Ala, BENDELIC, Eugeniu, et al. Corelarea dintre nivelul proteinei C reactive și răspunsul la tratamentul chirurgical antiglaucomatos la iepuri. In: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023: culegere de rezumate. Chișinău: [s. n.], 2023, p. 40.
Abstract: Introducere. Proteina C reactivă (PCR) este o proteină care indică prezența proceselor inflamatorii și infecțioase în diverse țesuturi [Sproston N. R., 2018]. PCR ajunge în sânge, fiind sintetizată de hepatocite, celulele musculare netede, macrofage, celule endoteiale, limfocite și adipocite [Putri D.E., 2021]. Scopul lucrării. A determina prezența procesului inflamator prin evaluarea PCR în umoarea apoasă după aplicarea tratamentului chirurgical antiglaucomatos. Material şi metode. Studiul preclinic a inclus tratamentul antiglaucomatos după inducerea hipertensiunii intraoculare (HTO) la 42 iepurii neozeelandezi. Aceștia au fost divizați în 2 loturi: Grupul A cărora li s-a implantat șunt antiglaucomatos cu supapă și Grupul B care a servit în calitate de lot de control, supuși trabeculectomiei. Toți iepurii au fost evaluați de același specialist, ajutorul biomicroscopiei la lampa cu fantă. Nici un animal nu au prezentat patologii sistemice. Ambelor loturi li s-a administrat același tratament antibacterian local. Rezultate. Valorile PCR din umoarea apoasă (UA) după inducerea HTO au fost comparate între cele 2 grupuri. Postoperator datele PCR au fost comparate la o lună și la 3 luni, perioada de supraveghere a iepurilor din lotul de control și de cercetat. În ambele loturi s-a observat o scădere a valorilor PCR din UA pe o perioadă de 3 luni postoperator. Concluzii. Implantarea șuntului antiglaucomatos reprezintă o procedură filtrantă eficientă pentru chirurgia glaucomului, fiind o alternativă trabeculectomiei. Se impune determinarea corelării PCR din UA cu cea din ser pentru evidențierea cauzelor nivelurilor ridicate preoperator la animalele din grupul de cercetat.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25385
Appears in Collections:”Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”: culegere de rezumate



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback